Napi tájékoztató

2020.05.20. 19:30

A vásároknál is figyelni kell a higiéniás normákra

Az adattisztítás miatt folyamatos a változás a megyei adatok terén.

Bájer Máté

Ónodi Vásár

Forrás: Illusztráció/ÉM

Az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján Kiss Róbert alezredes elmondta, 1062-re emelkedett a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobil alkalmazásban regisztrálók száma. A járványügyben kiszabott büntetések száma szintén emelkedést mutat az elmúlt 24 óra tekintetében.

Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatott, hogy keddről szerdára 42 új koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak. Az elmúlt 24 órában 3 ember hunyt el.

– Továbbra is az az egzakt járványügyi anyag, amelyben azt fejezzük ki, hogy 1000 főre hány megbetegedés jut – mondta Müller Cecília. – Ebben az értékelésben Budapest 97,6 megbetegedéssel áll az első helyen.

Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint jónak mondhatók az adataink a többi fertőzött országhoz képest.

– Ismét változást fognak tapasztalni az egyes megyei adatokban, hiszen az adattisztítás folyamatos, az elmúlt napokban is volt olyan járványügyi adat, ami a fertőzöttek rögzítését egy-egy földrajzi területen megváltoztatta – számolt be Müller Cecília, aki szerint a vizsgálatkérő lapon sok esetben olyan tartózkodási cím szerepel, ami a valóságban nem felel meg a tényeknek.

Szabadidős programok

Azt is elmondta, hogy az újra megnyíló játszóterek és a kalandparkok szélesebb szabadidős szórakozási lehetőségeket nyújtanak a családok számára, de a megfelelő óvintézkedések továbbra is nagy szerepet játszanak. A megelőzés egyik legfontosabb eszköze a kézhigiénia. Alapesetben a létesítményeknek kell a fertőtlenítésről gondoskodniuk. A játszótereken ez nem mindenhol lehetséges: a szülők vigyenek magukkal fertőtlenítőkendőt, és rövid időközönként törölgessék a gyerekük kezét. Fontos, hogy csak egészséges személyek vegyék igénybe ezeket a szolgáltatásokat is. Müller Cecília véleménye szerint nyitás előtt teljes homokcserére van szükség a homokozókban, majd ezeket naponta forgatni kell.

Az Operatív Törzs a sajtó kérdéseire is válaszolt.

Müller Cecília arról tájékoztatott, hogy hazánkban is több kutatócsoport végez egyidejűleg munkát. A kormány is felállított több kutatócsoportot, de kutatást végeznek az egyetemek és különböző laboratóriumok is. A Nemzeti Népegészségügyi Központban is folyik – a diagnosztikusi munka mellett is – kutatómunka.

– A vírus természetét, mutációit, változását vizsgáljuk a járványügyi adatokkal összevetve. Ugyanakkor a klinikai területen is számos kutatás folyik.

Az Észak kérdez

Az országos tisztifőorvos az Észak-Magyarország kérdésére is felelt. Több településen is lesz a közeljövőben vásár, akár állatvásár is. Az Észak-Magyarország arról érdeklődött, hogy mire kell ügyelniük a szervezőknek, eladóknak és a vásárlóknak.

– Ezek szabadtéri programok, nem minősülnek a jogszabály szerint rendezvénynek, így nincs létszámlimit – válaszolta Müller Cecília. – Ugyanazokat a szempontokat kell figyelembe venni, amit egyébként is folyamatosan hangsúlyozunk: a szervezőnek feltétlenül biztosítania kell az alapvető higiéniás normákat. Legyen kézmosási lehetőség, fontos a megfelelő hulladékgyűjtés, valamint a terület tisztántartása is folyamatos kell legyen a vásár ideje alatt. Az állatvásárokra nyilván külön szabályok is vannak: az állategészségügyi előírásokat be kell tartani.

Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy vigyázzon magára.

– Van a szervezőknek kötelessége, de aki kilátogat a vásárra, készüljön fel: vigyen kendőt, tartsa a távolságot, amennyire lehet!

Az Operatív Törzs nem tudta megerősíteni az augusztusi nyitásról szóló híreszteléseket, de nem is vetné el ennek a lehetőségét.

– Hatalmas a várakozás, vágyakozás mindnyájunkban – fogalmazott Müller Cecília. – Természetesen azon vagyunk, hogy minél előbb teljes legyen a zárlatok alóli felszabadulás, mindenesetre nem tudunk igent, vagy nemet mondani.

A zárt terű uszodák nyitásáról sincs még pontos információ, de Müller Cecília szerint ennek a lépésnek az időpontja sincsen messze.

(A borítóképen: Egy korábbi Ónodi vásár)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában