iskolafelújítás

2020.05.28. 10:00

A térségnek az érdeke is

Több mint félmilliárd forintból újul meg Encsen a Zrínyi Ilona Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A beruházás megkezdése okán szervezett bejáráson dr. Hörcsik Richárd ország­gyűlési képviselő ismertette azt a pályázatot, amely a fejlesztést lehetővé tette. Mint elmondta, az iskolafelújítás része annak a kormányzati programnak, amely az oktatási intézmények modernizálását célozza. Erre Abaújban és Zemplénben összesen 2,7 milliárd forintot költhetnek el, a program lassan a végéhez közeledik – közölte. Kiemelte: Encs nemcsak közigazgatási, de oktatási szempontból is központi szerepet tölt be Abaújban. A Zrínyi-iskola is több mint két tucat településről fogad diákokat.

A honatya beszámolt róla, hogy az eredeti tervek szerint egy új tornacsarnokot is kapott volna az intézmény, de a mintegy harmincszázalékos költségnövekedés, valamint a beruházás várható jelentős elhúzódása miatt inkább lemondtak erről. Félő volt ugyanis, hogy kicsúsznak a pályázati ciklus elszámolási határidejéből. A képviselő megjegyezte: a későbbiekben az általános iskola a helyi gimnáziummal összefogva szeretne pályázni egy sportlétesítményre. Dr. Hörcsik Richárd kifejtette: a Zrínyi-iskola így is megemelt összeget, 530 millió forintot kapott a beruházásra. Ennek köszönhetően nemcsak az épület újul meg teljesen, de eszközfejlesztésre is sok pénzt tudnak költeni. Reményei szerint szeptember ötödikén, vagyis a következő tanév várható kezdetén már egy 21. századi iskola várja a gyerekeket, ami nagyban hozzájárulhat az abaúji oktatás versenyképességének a javításához, ez pedig a térség fejlődése szempontjából elengedhetetlen alapfeltétel – mondta.

Szinte minden megújul

Szabó Árpád, az intézmény fenntartója, vagyis a Szerencsi Tankerületi Központ vezetője a beruházás részleteiről szólva elmondta: céljuk a minőségi oktatás feltételeinek biztosítása a diákok és a pedagógusok számára egyaránt. Hozzáfűzte: a fejlesztéssel érintett köznevelési intézmény Táncsics Mihály úti főépülete mellett megújul az intézmény Bem József utcai telephelye is. Az elnyert pályázati forrásból megtörténik az épületek infrastruktúrájának felújítása, korszerűsítése, illetve kapacitásbővítése.

Ugyanezen projekt keretében megújulnak a szaktantermek, fejlesztőfoglalkozásokat alakítanak ki, valamint a tehetséggondozás megtartására alkalmas helyiségeket – tette hozzá. Felújítják a tanári szobát, több helyiségben az elhasználódott padlóburkolatot, az elavult vizesblokkokat, és megtörténik a radiátorok részleges cseréje is. Új lámpatesteket és világítóberendezéseket szerelnek fel az épület elavult villamosvezeték-hálózatának cseréje mellett. A projekt keretén belül eszközbeszerzésre, zöldfelület-fejlesztésre, játszóeszközök, padok kihelyezésére, a tető részleges felújítására és nem utolsósorban akadálymentesítésre is lehetőség nyílik.

Hatszáz diák

Szabó Árpád kiemelte: a mindennapos testnevelés feltételeinek biztosítása érdekében új öntött gumiburkolatú sportpályát alakítanak ki ugyancsak mindkét feladatellátási helyen. Ez a nagy tanulói létszámmal, közel 600 diákkal működő iskola, ahová mintegy 27 településről járnak be tanulók, már megérett a felújításra, ezért nagyon örülnek annak, hogy a felújítás után intézményük megfelel majd a 21. századi iskola követelményeinek mind az épület és környezetét, mind pedig az eszközöket illetően. Ezen pályázati forrásból bővül az intézmény infokommunikációs eszközparkja is (laptopok, projektorok, interaktív táblák) a digitális környezet fejlesztése érdekében – tette hozzá a tankerületi igazgató.

(A borítóképen: A bejáráson Gyuricza Ivett megbízott tagintézmény-vezető, dr. Hörcsik Richárd és Szabó Árpád)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában