járvány

2020.04.09. 07:00

S. O. S.! Segítség! Bezárt a belváros...

Végleg lehúzhatják-e a rolót az üzletek a belvárosban, ez a kérdés foglalkoztatja a helyi vállalkozásokat.

Nyikes Zita

Fotó: Ádám János

Bár még a járványnak csak az egészségügyi arcát látjuk, és az életünkért küzdünk, a gazdasági szereplők a vészharangot kongatják: kritikus helyzetbe kerültek, és az állami segítség mellett az önkormányzatokra is számítanak.

Többféle eszközzel folyamatosan figyelemmel kíséri a megyében működő vállalkozások helyzetét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK), így naprakészen tudják, hogy mit éreznek a járvány következményeiből a megyei cégek, mondta el lapunknak Bihall Tamás, a BOKIK elnöke. Az elmúlt hetek tapasztalatait összegezve azt hangsúlyozta: drámai és különböző helyzetben vannak a megyei vállalkozások.

Élő ember ilyet nem látott

Az olyan szektorok területén tevékenykedőket, mint a turisztika, az idegenforgalom és a vendéglátóipar, a járvány teljesen ellehetetlenítette, gyakorlatilag bezártak, fogalmazott az elnök. És nem is tudott olyan szállodát mondani a megyében, amely jelen pillanatban nyitva lenne. Mint említette: számos problémát jeleztek a kis- és középvállalkozások vezetői a kamara felé, ezek közül a leghangsúlyosabb a munkatársak megtartása, a munkahelyek védelme és a bevételkiesés.

A kormányintézkedések által is előtérbe helyezett területek mellett azonban a szolgáltatásnyújtó kisvállalkozások is kritikus helyzetbe kerültek: az órás-, a cipész-, a fényképész-vállalkozások is jeleztek panaszt a kamara felé. Ugyancsak nehéz a helyzet a gépipari, a vegyipari vagy az építőipari vállalkozások esetében. Egyetlen szektor van, ahol jelenleg nincs – vagy munkaerőhiány kapcsán másmilyen a – probléma, az pedig az élelmiszer-kereskedelem – összegezte Bihall Tamás.

Miskolcon, a belvárosi főutcán lévő vállalkozásokat tömörítő Belvárosi Gazdaságfejlesztő Klaszter tagjai révén is erőteljesen érzékelte a járvány gazdasági vetületeit a kamara.

Bihall Tamás kiemelte: azért is szomorú így látni a belvárost, mert az elmúlt évek kedvező intézkedéseinek hatására fokozatosan éledezett, a korábbi 2008-as gazdasági világválság sokkhatását ki tudták heverni a helyi vállalkozások.

Indításnak örvendetes

A kamara elnöke elmondta: a belvárosi üzletek üdvözölték Miskolc város azon intézkedését, hogy az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérleti díját a veszélyhelyzet idejére felére csökkenti.

– Ez mindenképpen egy induló lépés. Bízunk benne, hogy egy-másfél hónap után a tapasztalatok alapján össze tudunk ülni, és együtt tudunk gondolkodni a továbbiakról – fogalmazott Bihall Tamás. – A helyi vállalkozások túléléséért szinte bizonyos, hogy májusban további mérséklésekre, engedményekre lesz szükség. Természetesen differenciáltan kell tekintenünk a vállalkozásokra, mert vizsgálni kell például, hogy egy üzletet hatóságilag zártak be vagy pedig nem. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egyébként több javaslattal is élt a kormány felé az országos szintű gazdaságvédelmi akciótervvel kapcsolatban. A kamarai javaslatokat le kell bontanunk az önkormányzatok szintjére is, legyen szó Miskolcról vagy a megye más városairól.

– A vállalkozások túlélése és a jövője a tét ebben a történelmi pillanatban. Ezért minden olyan kezdeményezést támogatni fogunk, amely a vállalkozások életben maradását és a munkahelyek megtartását segítik – hangsúlyozta a BOKIK elnöke lapunk azon felvetésére, mely szerint a helyi önkormányzat a helyi adók mérséklésével tudna segíteni a helyi vállalkozásoknak, hiszen nem csak az önkormányzati tulajdonban működő főutcai vállalkozásokat sújtja a járvány.

A kamara elnöke hozzátette: folyamatos a kapcsolattartás a városok és a kamara között. A BOKIK a napokban küldött levelet a városok polgármestereinek, amelyben a kamara vezetői arra kérték a városvezetőket, hogy a nem megszokott helyzetben mindenképpen gondolkodjanak és működjenek együtt a kamarával a járvány kritikus gazdasági hatásainak enyhítése érdekében.

(A borítóképen: Drámai a helyzet a kihalt főutcán, Miskolcon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában