Zempléni Fesztivál

2020.04.25. 19:00

Reménykednek és folyamatosan dolgoznak

A Zempléni Fesztivál szervezői több ingyenes rendezvényt is szeretnének.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A kultúrakedvelő közönségnek számos programról kellett és még kell is a jövőben lemondania az új típusú koronavírus-járvány okozta körülmények miatt. A Zempléni Fesztivál szervezői azonban reménykednek, hogy az augusztus közepére meghirdetett, nagy múltú kulturális programsorozat idejére már lecseng a járvány és megszűnnek azok az intézkedések, amelyek ma még lehetetlenné teszik egy-egy kulturális rendezvény megszervezését, valamint lebonyolítását – mondta Turjányi Miklós fesztiváligazgató.

Hozzátette: már sokan elmondták ezt, de valóban más lesz minden, mint a pandémia előtt. A jelenlegi helyzet ugyanis számos megoldandó probléma elé állította a Zempléni Fesztivál szervezőit is. Ezek közé tartozik például az, hogy ha valóban meg lehet rendezni a rendezvényt, akkor is az eddiginél jóval később, a legjobb esetben is nyár derekán tudják elkezdeni a jegyértékesítést, valamint bejelenteni a pontos programkínálatot.

Turjányi Miklós kiemelte: gondolkodnak azon is, hogy visszatérnek ahhoz a gyakorlathoz, amikor arányaiban jóval több ingyenes programot szerveztek a fesztiválon. Remélik, hogy a kialakult nehézségek miatt a központi támogatásokból komolyabb arányban részesül majd a rendezvény, és ezt meg is tudják tenni – mondta.

Véleménye szerint ez azért is fontos lenne, mert a járvány ideje alatt sokan kerültek kényszerszabadságra, vagy vesztették el időlegesen-véglegesen állásukat, és éppen a tartalékaikat élik fel. Vagyis nem biztos, hogy jut pénzük egy kulturális rendezvényre, esetleg erre költenek először – magyarázta.

Egyeztetnek

Kitért arra is: nemcsak a fesztiválszervezőket érintette érzékenyen a kulturális rendezvények sorozatos lemondása, de a művészeket is. Éppen ezért Turjányi Miklós elképzelhetőnek tartja, hogy olyan előadókat is meg tudnak majd nyerni egy-egy fellépésre, akik korábban nemet mondtak, mert például nyaralásra készültek augusztusban, ami pozitív hozadéka lehet az egyébként nem könnyű helyzetnek.

Rámutatott: annak viszont fennáll a veszélye, hogy több település még augusztusban is elzárkózik majd a turisták fogadásától, amiért nem is lehet rájuk haragudni. A fesztiváligazgató elmondta: eddig még korainak tartotta azt, hogy egyeztessen az érintett települések elöljáróival, kulturális intézményeinek vezetőivel. Bár máskor ilyenkor szokták bebiztosítani a fesztivál anyagi hátterét, de ez most érthető okból nem volt időszerű – közölte. Véleménye szerint ugyanis a települések is megérzik a járvány okozta gazdasági nehézségeket, így ők sincsenek könnyű helyzetben. A fesztiváligazgató megismételte: ha megfelelő mértékű központi anyagi támogatást kapnának, nem lenne szükség helyi, önkormányzati források bevonására sem.

Turjányi Miklós hozzáfűzte: várhatóan tovább bonyolítják majd a helyzetet azok a rendezvények, amelyek nincsenek úgy konkrét időponthoz kötve, mint a Zempléni Fesztivál. Vagyis előfordulhat olyan is, hogy egy eredetileg júniusra tervezett eseményt a kijárási korlátozások feloldása után például augusztusban rendeznek meg a szervezők. Ez időpont ütközéshez vezethet a közönség és a művészek körében egyaránt.

István, a király és Don Giovanni

Bár még sok a nyitott kérdés a fesztivállal kapcsolatban, a tervezett programról néhány elemet már elárult a fesztivál­igazgató.

Mint elmondta, két nagyobb produkciót terveznek a Tokaji Fesztiválkatlanba. Az egyik az István, a király című rockopera koncertváltozata, amely Feke Pál színész-énekes nevéhez fűződik. Ennek keretében a tervek szerint augusztus 15-én élő zenével és kiváló énekesekkel az eredetileg színpadi mű dalait hallhatja a közönség. Ugyanezen a helyszínen augusztus 20-ára egy önálló operaprodukciót hirdet meg a fesztivál, ami nem más lesz, mint Mozart Don Giovanni című műve. Turjányi Miklós elárulta: ezt éppen ezekben a napokban mutatták volna be Budapesten, a Művészetek Palotájában, ám az előadás elmaradt. A produkciót így Tokajban lehet majd megnézni.

Megtudtuk azt is: a nyitókoncertet augusztus 14-én már hagyományosan a sárospataki Rákóczi-vár udvarán tartják meg a Budafoki ­Dohnányi Zenekar előadásával, a zárókoncertet pedig ugyanott tartja majd egy bécsi vendégművészcsoport, a Wiener Singakademie, amelynek Baltazár ünnepe című előadásán ugyancsak egy, az osztrák fővárosból érkező régi zenei hangszeres együttes működik közre. Hagyományosan fellép a fesztiválon a rendezvénysorozat korábbi gazdája, vagyis a Liszt Ferenc Kamarazenekar – tette hozzá Turjányi Miklós. Kiemelte: a Beethoven-év kapcsán szintén lesznek programjaik.

Megtudtuk: a fesztivál vásárolt egy komoly zongorát, ezzel együtt már legalább négy koncertminőségű hangszer található Zemplénben. Ezekre alapozva immár neves zongoraművészeket is szeretnének meghívni egy-egy előadásra – közölte a fesztivál­igazgató.

Kiemelte: a hagyományokhoz hűen a fesztivál ideje alatt idén is minden este szól majd a jazz a Sárospataki Képtár előtti téren. Mint mondta, az új helyszínt tavaly egyformán kedvezően fogadta a közönség, a zenészek, valamint a tokaji borokat kínáló borászok is. A többi program még kidolgozás alatt van, és remélik, addigra alábbhagy a járvány, és újra tudnak találkozni vendégeikkel augusztus közepén Zemplénben, a kitűnő zene és kiváló borok alkotta páratlan kulturális és természeti környezetben – tette hozzá Turjányi Miklós.

(A borítóképen: Egy korábbi fesztivál megnyitóján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában