Egészség

2020.04.12. 09:00

Otthon is ránk törhet

Felerősítheti a tavaszi fáradtság tüneteit a bezártság, de könnyen változtathatunk rajta.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Sokan érezzük magunkat tavasszal fáradékonynak, aluszékonynak, bágyadt­nak, sokszor fáj a fejünk, szédülünk, ingerlékenyek vagyunk. A felsorolt tünetek a tavaszi fáradtság sajátságait jelentik, mely nem egy konkrét betegség, csupán azt jelzi, hogy a nyáron felhalmozott vitamin- és energiatartalékaink a téli hónapokban kiürülnek.

Hormonok okozzák

A gyengeség, fáradékonyság, rosszkedvűség, hogy a dolgok nehezebben mennek, mint máskor, ezek mind lehetnek a tavaszi fáradtság tünetei – mondta dr. Helmeczi Éva, a B.-A.-Z. megyei kórház foglalkozás-egészségügy és prevenciós osztály osztályvezető főorvosa. Okai hormonokra vezethetők vissza. A tavaszi fáradtságot a hormonháztartásunkban lezajló változások okozzák. Az „alvási hormonként” emlegetett melatonin és a „boldogsághormonnak” titulált szerotonin szezonális ingadozása tehető felelőssé a tünetek kialakulásáért. A rövid téli nappalokban a kevesebb fénynek köszönhetően fokozódik a melatoninképződés, és így nő az alvásigény. Tavasszal meghosszabbodnak a nappalok, csökken a melatoninképződés, zavart okozva az alvási bioritmusunkban. A szerotonin képződését a fény fokozza, így télen a szervezetünkben szerotoninhiány jelentkezik, vagyis fáradékonyság, kedvetlenség, depresszió alakulhat ki. Az alapbeállítottságunktól és fizikai aktivitásunktól is függ, hogy milyen erősek ezek a tünetek. Illetve még a vitamin­ellátottsági hiánnyal is magyarázható, hogy minden évben előjönnek ezek a tünetek. A tavaszi hónapokban végig jelen lehet – emelte ki a főorvos. A probléma az, hogy ez az állapot az immunrendszer legyengülését is eredményezheti, továbbá az időszak egybeesik a vírusos fertőzésekkel is. Aki pedig hajlamos a depresszióra, ilyenkor romlást észlelhet. Ha már kivizsgált hangulati élet­zavarral küzd a beteg, tudja, hogyan lehet gyógyszeresen előre felkészülni. Ha a tünetek tartósak és nem javulnak, érdemes a háziorvost felkeresni, aki ismeri a páciens kórtörténetét. Esetleg javaslatot tehet kiegészítő vizsgálatokra.

A tavaszi fáradtság enyhítése szempontjából is érdemes hangsúlyozni a prevenció fontosságát. Már a téli hónapokban lehet készülni arra, hogy a tünetek kevésbé jöjjenek elő. Több mozgással és vitamindús étkezéssel lehet leginkább karbantartani szervezetünket. A friss híján fagyasztott gyümölcsök, zöldségek fogyasztása ajánlott. Vitaminkészítményeket is szedhetünk, legfontosabb a C-vitamin, D-vitamin pótlása, ásványi anyagok közül pedig a szelén és a cink. Fontos még nagy mennyiségű folyadék fogyasztása, és megfelelő mennyiségű alvás.

Praktikus tanácsok

Az óraátállítás is nehezíti a fittségünk megőrzését, ami jelen esetben ötvöződik a bezártsággal, így fokozódhatnak a tavaszi fáradtság tünetei. Az, amit a szakemberek mostanában oly sokszor hangsúlyoznak, hogy legyen napirendünk, ezúttal is hasznos lehet. A saját életünkhöz próbáljuk kialakítani az órarendünket, és ha lehet, menjünk minden nap a szabadba, legalább egy félórára.

Természetesen a korlátozásokat figyelembe véve, ha olyan helyen lakunk, hogy ezt csoportos érintkezés nélkül meg tudjuk tenni. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor az erkélyen-teraszon, nyitott ablak mellett egy kis testmozgást kell beiktatni a napunkba. Mindenkinek életkorához és egészségi állapotához mérten. Reggel pedig tanácsos váltózuhanyt venni a vérkeringés serkentése miatt – javasolta a doktornő, vagyis hideg és meleg vízzel felváltva zuhanyozni. A pszichénkkel is foglalkozni kell. A gyakori pozitív információcsere is hozzájárulhat köz­érzetünk javulásához. Ezért telefonon, interneten tartsuk a kapcsolatot barátainkkal, szeretteinkkel. Ugyanilyen jó lehet, ha gondoskodunk valakiről, mondjuk a családtagokról. Továbbá ha célokat tűzünk ki magunk elé, és azokat sikerül a nap végére elvégezni. Nem szabad, hogy szétessen a nap, hogy karos­székben ülve teljen – tette hozzá a főorvos. Úgy kell a feladatokat beosztani, hogy változatosságot hozzon, így nem lesznek egyhangúak a napok.

(A borítóképen: Fontos, hogy minél többet mozogjunk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában