járvány

2020.04.03. 08:30

Munkájuk életet menthet

A koronavírus terjedése miatt Nyékládházán is tettek lépéseket az idősek biztonsága érdekében.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: OK

A gondozási központ eddigi feladatai mellé vette föl a veszélyhelyzet miatt az otthon maradó idősek ellátását. Olyanok is a látóterükbe kerültek így, akikről korábban nem is tudták, hogy rászorulók – tudtuk meg Éliásné Minden Mónika intézményvezetőtől. Az eltelt időszakban nagyon sok 65 éven felüli, egyedül élő időst személyesen kerestek meg, de jelenleg is érkeznek a segítséget kérők hívásai. A gördülékenyebb ellátás miatt tömbösítik a tevékenységeket. Hétfőn igényfelmérést végeznek telefonon, kedden bevásárlólistát készítenek, a receptek, csekkek, pénz átvétele történik a vásárláshoz. Szerdán és csütörtökön bevásárolnak, gyógyszertárba mennek, pénteken pedig a postára. Az ily módon ellátottak száma a városban jelenleg 50 fő.

Idősek nappali ellátása

Akik eddig is részt vettek már a nappali ellátásban, azoknak arra kérték a családját, hogy aki meg tudja oldani, saját rokonai körében segítse az időseket. Aki azonban egyedül él vagy családtagja nem tudja ellátni, azt a nappali ellátás gondozói rendszeresen felkeresik, és igény szerint gondoskodnak kéréseiről. A családban élőkkel is tartják a kapcsolatot, telefonon érdeklődnek mentális és egészségi állapotukról, szükség esetén támogatást nyújtanak. A napi egyszeri meleg ételt házhoz szállítják. A demens ellátottakat a gondozónők mindennap felkeresik – tette hozzá az intézményvezető. Ezenfelül pedig 80 főnek biztosítják továbbra is a kiszállításos és elviteles étkeztetést, illetve új igényléseket is fel tudnak venni. Működik továbbá a házi segítségnyújtás is. Az intézményvezető és helyettese minden nap munkában vannak, ők koordinálják a szerteágazó tevékenységet és a kollégákat. A gondozók váltásban dolgoznak, hogy ha bármelyikük megbetegedne, akkor legyen, aki ellátja az időseket. Két-két fő gondozó van heti váltásban. Az ételek csomagolásában a napközi konyhája, a bevásárlásban a családsegítő kolléganő és a közterület-felügyelet dolgozói segítenek nekik.

Ez a hivatása, felesküdött, ahogyan az orvosok, hogy segíteni fogja a rászorulókat – mondta Éliásné Minden Mónika. Semmilyen ellenérzése nincs, hogy dolgoznia kell ebben a helyzetben. Nem érez félelmet a betegség miatt.

Harcba indulnak

Mónika úgy gondolja, hogy van felette egy védőpajzs, ami megvédi, hiszen ő nem lehet beteg, most nagy szükség van a munkájára. Ilyenkor adrenalinlöketet kap, ami hajtja, doppingolja, motiválja. Inkább az a nehéz, hogy a munkatársait lelkileg erősítse. Kicsit olyan, mintha a frontra küldené őket, hiszen kockáztatnak, és ez mindenkit megvisel. Egy nyugdíj előtt álló dolgozót pont ezen indokok miatt felmentett a munkavégzés alól, ő otthon van. Mónika intézkedéseivel próbálja védeni őket, hogy minél kevesebbet legyenek az utcán, emberek között. Végezetül még hozzátette, nagyon jó és megnyugtató érzés másoknak segíteni.

(A borítóképen: Készen áll az étel a szállításra)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában