Onga

2020.04.17. 07:00

Jönnek az utolsó simítások

A tervek szerint nyáron nyit a pálinkamúzeum Ongán.

Fotó:

A mostani nehéz időkben az Ongai Kulturális Egyesület sincs könnyű helyzetben, amely az ongai pálinkamúzeum kiállítási anyagának összeállításán, illetve az intézmény mihamarabbi megnyitásán dolgozik.

– A koronavírus miatt kialakult helyzet a mi munkánkat is alaposan megnehezíti – tudtuk meg Takács Lászlótól, az Ongai Kulturális Egyesület elnökétől. – Jelenleg az önkormányzati tulajdonban, de az egyesület kezelésében, működtetésében lévő Darvas Közösségi Ház és Múzeum második épületének pálinkamúzeummá alakításához kapcsolódó építési munkák befejezésével jórészt végeztünk. A konkrét kiállítási anyag összeállításán most dolgozunk. Leltározzuk az évek alatt összegyűjtött, megvásárolt tárgyi emlékeket, szelektáljuk, szortírozzuk, hogy mi kerül majd a nagyközönség elé, ahhoz milyen megvilágítás, tárolóeszközök, polcok és vitrinek kellenek. Ezekből néhányat már elkezdtek legyártani a szakemberek.

Elengedhetetlen feltétel

Takács László hozzátette: „Fontos, hogy megkaptuk a szükséges engedélyt a jövedéki terméket előállító berendezések birtoklására, ami egy ilyen múzeumnál elengedhetetlen alapfeltétel. Két pálinkafőző berendezésünk lassan már kiállításra kész állapotba kerül. Az egész projekt során együttműködünk a NAV országos parancsnokságával, illetve az általuk üzemeltetett budapesti jövedéki múzeummal, ahonnan kapunk majd eszközöket, ezt azonban a koronavírus egyenlőre megakasztotta, ahogy a szponzorok, támogatók keresése is leállt ebben a nehéz helyzetben. Két múzeumi pályázatunk eredményére is már hosszú ideje várunk, ami fontos, elengedhetetlen anyagi hátteret jelentene a munkánkhoz. Nem tudjuk, hogy a jelen helyzetben azokból mi lesz, lesz-e egyáltalán döntés, az érdemi munkánkat tudják-e majd segíteni.”

Látványos fejlődés

Az elmúlt évben a múzeumhoz kapcsolódó közösségi tér és piac is látványos fejlődésen ment keresztül, ahol többek között megújult a helyi termelői piac. Az áprilistól havi rendszerességgel megrendezendő, közösségi és kulturális programokkal fűszerezett piacok megtartása azonban bizonytalan ideig szünetel.

„A pálinkamúzeum megnyitóját eredetileg a júniusi Múzeumok Éjszakáján kívántuk megejteni, de a jelen helyzetben valószínűbb, hogy ezt a nyár végén tudjuk realizálni” – tette hozzá az egyesületi elnök, aki arról is tájékoztatott, hogy az idei tavaszi pálinkabíráló tréningeket is őszre kellett halasztaniuk.

(A borítóképen: A pálinkamúzeum egyik belső szobája| Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában