Koronavírus

2020.04.03. 11:30

Hogyan állíthatjuk meg az álhíreket

A koronavírusról szóló álhírek folyamatosan terjednek az interneten, de gátat szabhatunk ennek.

Bartók Nándor

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Mindenki szeretne segíteni a családtagjainak, szeretteinek ebben a vészterhes időben. Sokan úgy gondolják, hogy azzal segítenek a legtöbbet, ha azonnal megosztják azokat az értesüléseket, amihez hozzájutottak. Érdemes azonban utánajárni a dolgoknak. Ha egy kicsit is kételkedünk az információ hitelességében, tájékozódjunk!

Ellenőrizzük a forrást

„A Facebookon olvastam, hogy…”. Ilyen kezdetű mondatokkal, az elmúlt hetekben biztos sokan találkoztunk. Mielőtt bármilyen hírt továbbadunk és ezzel további aggodalmat keltünk, nézzünk utána, mennyire megbízható forrásból érkezett az információ. Kezeljük nagy óvatossággal az egy „ismerősöm hallotta” vagy „a rokonom munkahelyén beszélték” típusú beszámolókat. Általában vannak részletek, amik valóban igazak lehetnek egy történetből, de sosem szabad bedőlni ezeknek.

Megbízható források

Országos szinten a koronavirus.gov.hu oldal az, ahol megbízható híreket kaphatunk az itthoni fontos történésekről. Ezen felül információs vonalak is elérhetőek a 06 80 277 455 és 06 80 277 456 telefonszámokon. Ha emailben szeretnénk érdeklődni, a [email protected] címre küldhetjük kérdéseinket.

Globális szinten pedig a WHO weboldala nyújt segítséget a tájékozódásban.

Sajnos ezekben az időkben is vannak olyanok, akik próbálnak hasznot húzni mások kárából és pánikot keltenek. Gyakran érzelmeinkre próbálnak hatni egy-egy szívszorító történettel, ezért is fontos, hogy pontról pontra vizsgáljuk meg, ha valahol ilyen hírt látunk. Fő, hogy maradjunk higgadtak és bizonyosodjunk meg a hitelességről, ha pedig nem vagyunk biztosak egy hír igazságtartalmában, ne osszuk meg azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában