Diósgyőri vár

2020.04.28. 17:30

Hiába a lezárt parkoló, sokan mentek a várhoz

A jó idő kicsalogatja az embereket a szabadba, akik olykor elfeledkeznek a korlátozásokról.

Hegyi Erika

Fotó: Vajda János

Vasárnap délután kisütött a nap, a szél sem fújt már, így sokan indultak el levegőzni. Az Észak-Magyarország munkatársai a Diósgyőri vár környékén azt tapasztalták, hogy ott közel annyian sétáltak, bicikliztek, rollereztek, mint bármelyik átlagos hétvégén. Pedig a fertőzöttek számának emelkedésével a miskolci önkormányzat is lezárta a turisták által közkedvelt helyek parkolóit, éppen azért, hogy sehol ne alakuljon ki nagyobb tömeg. Így van ez a Diósgyőri várnál, is, de az emberek találékonyak: beparkoltak a buszok számára fenntartott helyekre, a vár­árok melletti területen vagy a szomszédos utcákban álltak meg autójukkal.

Kellett-e valakit figyelmeztetni vagy büntetni vasárnap a Diósgyőri vár környékén azért, mert nem tartotta be a kijárási korlátozás szabályait? – kérdeztük Kovács László Csabától, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatójától, aki elmondta: visszatérő ellenőrzéseket végeztek a Diósgyőri várnál, de nem volt szükség figyelmeztetésre vagy a rendőrség értesítésére. A kijárási korlátozások megszegése miatt egyébként csak a rendőrség alkalmazhat szankciókat, jelezte. Amiatt, hogy sokan voltak a várnál, még nem biztos, hogy az emberek nem tartották be a kijárási korlátozás szabályait. Sétálni, futni, biciklizni, rollerezni szabad, hiszen az egyéni sporttevékenységnek számít, de másfél méteres távolságon belül csak az egy háztartásban lévők tartózkodhatnak. De ha egy család például a padon üldögél vagy egy plédre letelepszik a fűbe, az már szabálysértés, hiszen nem minősül egyéni sporttevékenységnek.

Az igazgató elmondta azt is, a hétvégén Miskolcon a Baross Gábor utcában, az Újgyőri főtéren és az Avas lakótelepen kellett figyelmeztetni olyan csoportokat, melyek nem egy háztartásban élnek. Ezek fiatal baráti társaságok voltak.

132 szabálysértés

Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense arról tájékoztatott, hogy a kijárási korlátozásról szóló kormányrendeletben szereplő korlátozó intézkedések megszegése miatt az április 24-e 0 óra és április 26-a 24 óra közötti időszakban megyénkben a rendőrök összesen 66 alkalommal éltek a figyelmeztetés lehetőségével, 69 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, és 132 szabálysértési feljelentést tettek.

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában