Koronavírus

2020.03.23. 10:00

Nem álltak le a munkával

A szállítás okoz gondot a vállalkozás számára ezekben az időkben.

Pap Gyula

Truck driver wearing protective mask stands on his truck after 6 hours waiting at border crossing between Bosnia and Herzegovina and Croatia, in Northern town of Gradiska, on March 20, 2020. - Bosnia records a rise in numbers of infected people who have developed clinical symptoms ad now has 89 patients infected with COVID-19. As of March 21, a new set of strict measures in battling corona virus include 14 day quarantine to be imposed on all Bosnian citizens returning to Bosnia and Herzegovina from other countries. With that purpose, armed forces set up improvised quarantine camps near all open border crossings with neighboring countries. (Photo by ELVIS BARUKCIC / AFP)

Fotó: AFP

A koronavírus-járvány hazai elterjedése kapcsán számos intézkedés született, amely a kis- és középvállalkozások gondjait igyekszik enyhíteni, de további segítséget is várnak a nehéz helyzetbe kerülők.

A miskolci Betatherm Hőtechnikai Gyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. egyelőre nem tartozik ezek közé, de természetesen – főleg a közlekedési korlátozások – a vállalkozás életét is jelentősen befolyásolja az új helyzet – tájékoztat Bányai Zoltán cégvezető. Közel száz dolgozót foglalkoztat, főként exportra gyárt radiátorokat a harmincéves cég, melynél a kulcskérdés jelenleg az áruforgalom biztosításának zavartalansága.

Felkészültek

– A válság első jeleinél már felkészültünk alapanyaggal, igaz, ez leköti a forrásokat, de nem lehet gond a jelenlegi rendelésállomány kielégítése – fogalmazza meg a cégvezető. Súlyos probléma volt, hogy közel egy hete nem sikerült fuvarozót találniuk, aki Olaszországba kivinné a termékeket. Hosszas keresgélés után a megrendelő segítségével, egy olasz vállalkozás bevonásával sikerült a gondot megoldani. Egyébként a súlyos járványhelyzet ellenére az olasz cégek dolgoznak, nem állt le az ipari termelés – teszi hozzá. A fuvarozási probléma sokakat érint, most az a hír járja, hogy a kamionosokra egyedi határátlépési szabályokat dolgoznak ki, melynek értelmében, ha azonnal visszaindulnak, csak két napot töltenének karanténban.

Nincs kontaktus

Igazából a főleg középtávú (800-1000 kilométeres) utaknál nincs semmilyen kontaktus a kamionsofőrök részéről. Egy tank üzemanyaggal megteszik az utat, a kötelező szájmaszk és kesztyű is csak akkor kell, ha például a daruzás miatt ki kell szálljanak, de akkor is a jármű közelében maradnak – fejti ki a szakember. A papírokat digitális formában továbbítják, nincs szükség emberi közbeavatkozásra.

Szükség lenne egy egységes uniós szabályozásra a kérdésben, hiszen nemzetközileg is számos vállalatot érint – hangsúlyozza.

A hazai intézkedéseket hasznosnak tartja, de az áprilisban lejáró hitelüket célszerűbbnek látja idejekorán kifizetni. Egy új, Olaszországban gyártott berendezés elkészült határidőre, de sajnos a beüzemeléshez elengedhetetlen a gyártó cég szakembere, akinek a beutazása egyelőre esélytelennek látszik – osztja meg gondjait Bányai Zoltán.

A vállalkozásnál ügyelnek a higiéniai szabályokra, van, aki home office-ban dolgozik, és az idős nyugdíjasokat megkérték, hogy pár napra inkább pihenjenek. Egyébként még túlórára is szükség van, nem terveznek létszámcsökkentést, remélve, hogy a gazdasági folyamatok jól alakulnak – összegzi a kilátásokat.

(A borítóképen: Kamionnal a határon (illusztráció) | Fotó: AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában