rekonstrukció

2020.03.13. 13:00

Megy a víz a Szinvába

Átadták a munkaterületet a kivitelezőnek, csapadékvíz-elvezető rendszer építése kezdődik a történelmi Avason.

Fotó: Bujdos Tibor

Elkezdődött az Avas-Észak komplex rekonstrukciójának kivitelezése, 2021-re európai uniós forrásból és kormányzati támogatással első lépésként a történelmi Avas csapadékvíz-elvezetési rendszerét építik ki. Mintegy 7300 méter hosszan kapnak új, a vízelvezetést segítő elemet, néhol burkolatot az utcák. A magasabban fekvő területekről érkező csapadékvizet így a Szinva patakmedrébe vezeti a kiépülő rendszer – tudatta a bruttó 800 millió forintos beruházással kapcsolatban a városháza közleménye.

Mi lesz azzal, amire nem futja?

A részletek kifejtése érdekében szerveztek fórumot a héten a Bortanyán.

Mindenek előtt az derült ki itt, hogy nem a teljes Kis- és Nagy-Avast érinti a beruházás, utóbbin nem jutnak el vele egészen a Hideg sorig.

Szunyogh László főépítész arra is rávilágított, hogy az említett összeg nem költhető ivóvíz-, szennyvíz-, elektromos hálózat fejlesztésére, útburkolati rekonstrukcióra is csak rendkívül indokolt esetben. Vannak a közműhálózatba nem vagy csak részlegesen bevont avasi területek, itt a csapadékelvezetés megelőzi a közműépítést, igyekeztek tehát olyan megoldást találni, amivel a későbbi bontás egyszerűbb lehet. Nem szedik fel az utcakövet, ahol maga az út elvezeti a vizet.

Hogy a nem túl jó állapotú, sok helyen elhanyagolt, kritikán aluli avasi utak közül melyiket érinti a program, azért is különös jelentőséggel bír, mert a főépítésztől származó információnk szerint nincs rá pénz jelenleg, hogy rendbe tegyék azokat a szakaszokat, amelyekre a csapadékelvezetés részeként nem lesz lehetőség.

Nem volt rá megoldás. Most lesz

Miért van szükség a beruházásra? A csapadékvíz-elvezetés megoldatlan, és ez számos további gond forrása. Varga Tibor, a Miskolc Holding részéről például felidézte, hogy nem egyszer csúszott már meg a talaj emiatt. Három és fél éve zajló előkészítésről beszélt, amelynek nyomán a Szinváig vezetik az Avasról a vizet, megakadályozva ugyanakkor, hogy az egyszerre lezúduló nagyobb mennyiség lökéshullámszerűen jelenjen meg a patakban. Lesz, ahol lassítják a csapadék lefolyását, megtörik a sodrást, megfogják a vízzel lezúduló hordalékot. A kilátónál övárkok épülnek, hogy ne folyjon a pincékre a víz.

A fórumra érkezett ingatlantulajdonosok egy része megkapta az őt érdeklő kérdésre a választ, másoknak – például akik arra lettek volna kíváncsiak, milyen megoldásokat kínál a teljes avasi rekonstrukció az évtizedek óta megoldatlan problémákra – azt a lehetőséget ajánlotta Révész Péter önkormányzati képviselő (Velünk a Város), hogy további fórumokon találkozzanak vele, és a majdani érdemi válaszok reményében azt kérte: írják meg a kérdéseiket (e-mail-címe a Miskolc.hu oldal szerint: [email protected]).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában