Anno 1970-ben írtuk

2020.03.27. 07:30

Ilyen bőrből legyen lábbeli?

Hol szorít a cipő? – sok a panasz a cipők, csizmák minőségére.

Forrás: Illusztráció

Fotó: HEILEMANN Öltönyház

A jogos panaszokat kötelességünk orvosolni. A technológiai hibákat ki is tudjuk javítani. De tessék megnézni, milyen anyagból kell cipőt szabnunk – vezetik a régi cipészek az újságírót a műhelyekbe s a raktárba a Sátoraljaújhelyi Járási Cipész Ktsz.-nél. A hozzáértő szakemberek elmagyarázzák: marhabox felső bőrből kaptak olyan originál köteget, amelyből egy fejet alig lehet kivágni, pedig a norma szerint 50 párat kellene kiszabni belőle. A talpbőrrel sem járnak jobban. A múltkor a megyei elosztóból 570 kiló olyan bőrt küldtek, amelynek 60 százalékát szemétre kellett dobni – olvassuk az Észak-Magyarország 1970. március 27-i számában.

Rejtett hibák

Borsod talán a legmostohább helyzetű az ellátásban – jegyzi meg a lap. Így áll elő az az ellentmondásos helyzet, hogy a kisipari szövetkezet – amelynek épp az adja létjogosultságát, hogy kézi feldolgozással nagyobb minőségi igényeket kielégítő, speciális cipőket készít, amelyért arányosan többet is fizet a vevő – alig jut hozzá megfelelő alapanyaghoz.

A bőrnek sok olyan rejtett hibája lehet, amely alkalmatlanná teszi igényes feldolgozásra – magyarázza és mutatja az egyik mester. „Ez itt például úgynevezett vakmetszés. A nyersbőrt a nyúzásnál bemetszették. A gyárban a hengerlés elrejtette a hibát, de ha ebből a részből készítünk talpat, az első lépések után szétnyílhat a metszésnél” – merülhetünk el a részletekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában