Miskolc

2020.03.19. 14:00

A vasgyári megszűnik, a Kandó költözik

A Kandó lesz az ország egyik legkiemelkedőbb informatikai középiskolája.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Hat és fél milliárd forint érkezett Miskolcra, ebből négy szakgimnázium újulhat és korszerűsödhet meg teljesen. A jelentős támogatás a 21. századi szakképző iskolák program forrása, mely Miskolcon indul el hamarosan. A részleteket nemrég Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja vázolta.

Mint mondta, a többmilliárdos támogatásból négy nagy fejlesztést terveznek. Az egyik az ország kiemelkedő informatikai iskolájának létrehozása, ez a Kandó Kálmán-szakgimnáziumot érinti. A másik az Andrássy gépipari szakgimnázium (technikum) komplex fejlesztése. Ezenkívül van két olyan panelépületben működő középiskola is, melyekben ezerfős a tanulói létszám; a Szemere- és a Szentpáli-szakgimnázium.

– Ezekben az iskolákban is szeretnénk európai színvonalú iskolai környezetet, tanulási tereket kialakítani. Tudjuk, hogy ez a szülők és a diákok számára nagyon fontos: amikor belépnek egy iskolába, már az első benyomás eldöntheti, hogy azt az intézményt választják-e vagy más lehetőség után néznek – fogalmazott a kancellár.

A vasgyári megszűnik

A Kandó Kálmán-szakgimnázium fejlesztésével kapcsolatban elmondta: az intézmény új feladatainak színvonalas ellátásához új, korszerűbb épületre van szüksége. Jelenleg a megvalósíthatósági tanulmányon dolgoznak a szakképzési centrumban, amit utána a fenntartónak, az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak terjesztenek föl. Így döntés még nincs, az átszervezéssel kapcsolatos elképzelések májusban válnak véglegessé. Annyit már tudni, hogy a diósgyőr-vasgyári szakközépiskolában a következő tanévre nem hirdettek új képzést. Ide valamikor 2-3 ezer diák járt, ma egy óriási, kihasználatlan infrastruktúrában 80 főnél kevesebben tanulnak.

– A célunk az, hogy minél több fiatal a lehető legjobb körülmények közé kerülhessen, ahol hatékonyan tud tanulni. Tehát különböző alternatívákon gondolkodunk, melyeket megfogalmaztunk a fenntartó felé, és ennek a végére hónapokon belül pont kerül – mondta lapunknak a kancellár.

Sportpálya, tornaterem

Hozzátette: a fejlesztésre váró intézmények nemcsak energetikai felújításon esnek át, hanem külső megjelenésükben is változnak. Sportolásra alkalmas pályákkal bővülnek, belső tereik új funkciókkal gazdagodnak. Az Andrássyban például új épületek, sportpálya és közösségi terek is épülnek. A Szentpálinak nincs megfelelő méretű tornaterme, de a rendelkezésre álló forrás lehetővé teszi, hogy egy teljesen új tornateremmel gyarapodjon az iskola.

– Azt még vizsgáljuk, hogy az iskoláknak a fejlesztés idejére, átmenetileg át kell-e költözniük másik épületbe. Természetesen a diákok biztonsága a legfontosabb, tehát ha csak költözéssel oldható meg a felújítás, van annyi osztálytermünk más iskolákban, hogy az építkezések nem zavarják az oktatást – hangsúlyozta Kiss Gábor.

(A borítóképen: A Szentpálit is fejlesztik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában