Mezőgazdaság

2020.02.02. 09:00

Télen sem alszik a föld

Közelebb kerülnek az időjárási frontrendszerek hazánkhoz.

Pap Gyula

A téli időszakban a takarmányozásra különösen oda kell figyelni

Forrás: ÉKN

Az őszi betakarítások után azt hihetnénk, megáll az élet a mezőgazdaságban, ez azonban nem így van. Több olyan feladatot is elvégezhetnek a gazdálkodók a hideg téli napokon, amik megkönnyítik a tavaszi munkákat a földeken. A szántóföldön elsősorban a mezei pocok ad munkát a növénytermesztéssel foglalkozóknak. A károsító nyáron szinte mindenhol megtalálható, télen pedig igyekszik olyan területekre telepedni, ahol növényi takaró található.

Pocokirtás

A szakemberek szerint a védekezést akkor kell megkezdeni ellenük, ha 100 négyzetméter területen 6-8 lakott járatot találunk. Nagy területekre szántóföldi gépekkel kipermetezhető kemikáliákat lehet beszerezni az üzletekben. Ezek jól alkalmazhatóak a mezei pockok ellen.

Az őszi vetések továbbra is jól telelnek, ősszel ideálisan megerősödtek, az egy évvel ezelőttinél sokkal jobb állapotban vannak. Eddig nem fordult elő olyan komolyabb fagy, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna a növényi állományokban. Ugyanakkor a kártevőket és a különböző kórokozókat sem ritkította eddig kemény hideg.

Sok gazda a szezon után nem nyúl hozzá a permetezőgépekhez, így az azokban maradt minimális permetszer lerakódik a rendszerben. Tavasszal lassan kioldódik a többi permetszer hatására. Ha ez olyankor történik, amikor arra érzékeny növényt permetezünk, komoly károk is keletkezhetnek a vetésben – osztja meg tapasztalatát Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. A gépek kimosására többféle készítmény számításba jöhet, így a mindennapi életben használt trisó, hipó, szalmiák. Ezek valamelyikének oldatát célszerű alkalmazni. A mosóvizet – mivel az üzemekben nincs megsemmisítő hely – azon a táblán célszerű kipermetezni, ahol utoljára használtuk a gépet.

Állattenyésztés

Az állattenyésztésben adódik több tennivaló a téli időszakban. A takarmányozásra, a szaporulatok kezelésére különösen oda kell figyelni. Az ellés fokozott gondosságot igényel, és ha szükséges, be kell avatkozni – mondja el a szakember. – Segíteni kell, hogy az anyaállat elfogadja kicsinyét, fontos szerepe van, hogy az újszülött hozzájusson az első úgynevezett fröccstejhez. A szabadban tartott húsmarháknál meg kell óvni a kicsinyeket a hidegtől is – hangsúlyozza.

Az előttünk álló napokban már közelebb kerülnek az időjárási frontrendszerek hazánkhoz. Kedden és szerdán sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a délnyugati, majd nyugati szél. A hőmérsékletben többfokos enyhülés valószínű. Komolyabb lehűlés a hosszabb távú, emiatt bizonytalanabb számításokban sem látszik a következő 10-14 nap során. A nappalok egyre gyorsuló ütemben hosszabbodnak, a következő egy hét során mintegy 18 percet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában