Együttműködés

2020.02.21. 19:00

Megerősítették a kapcsolatot

Ungváron találkozott a Kárpátaljai Megyei Tanács és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

A kerekasztal-megbeszélésen az először 2011-ben aláírt, azóta többször felülvizsgált, és új tartalommal, ezzel pedig új feladatokkal is bővülő együttműködési megállapodásról tárgyaltak a felek. Mihajlo Rivisz, a vendéglátó Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének ez volt az első hivatalos találkozója Bánné dr. Gál Boglárkával, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökével. Az előző évek áttekintése után áttértek az idei év feladataira. Megállapodtak abban, hogy elsősorban kulturális, gazdasági és környezetvédelmi területen támogatják a két megye helyi közösségeinek együttes tevékenységét, ezzel segítve a határon átnyúló területfejlesztési, valamint koordinációs feladatok hatékonyabb és eredményesebb ellátását.

A felek támogatják a két megye aktív részvételét a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna EU-s határon átnyúló együttműködési programban, hozzájárulva Ukrajna európai integrációs törekvéseihez.

Megállapodtak

A megbeszélésen a két elnök megállapodott, hogy saját eszközeikkel és lehetőségeikhez mérten a kedvező feltételek megteremtésére és közös tevékenységeik elmélyítésére törekszenek a kultúra, a vallás, az oktatás, a tudomány és a turizmus területén, a média, a múzeumok és a levéltárak együttműködésénél. Várakozásaik szerint ez pozitívan befolyásolja a Kárpátalján élő magyar nemzeti kisebbség történelmi, nyelvi és kulturális hagyományainak megtartását és a megyénkben élő ukrán nemzeti kisebbség történelmi, nyelvi és kulturális értékeinek megőrzését.

(A borítóképen: Bánné dr. Gál Boglárka és Mihajlo Rivisz | Fotó: Megyei Önkormányzat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában