Felsőoktatás

2020.02.14. 20:00

Külföldi egyetem: már nem kuriózum

Külföldi diplomával jobban boldogul az ember, vallják az általunk megkérdezett fiatalok.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

A mai diákok számára szinte természetes, hogy akár külföldi egyetemekre is felvételiznek. Hiszen az idegen nyelveket jól ismerik, az angolt mindenképp, és más területeken is megfelelő a tudásuk. Olyan végzős gimnazistákkal beszélgettünk a napokban, akik a következő tanévben már valamelyik nyugat-európai országban lesznek egyetemisták. Ők jelenleg a Földes Ferenc Gimnázium diákjai.

Angol nyelven oktatnak

Fazekas Zsófia közgazdaságtant szeretne majd tanulni. Amikor egyetemet keresett magának, azt is figyelte, hogy nyelvtanulásra is legyen lehetősége, így esett a választása a Bécsi Egyetemre.

– Itt angol nyelven folyik majd az oktatás, de mivel német nyelvű országban élek majd, a németnyelv-tudásom is erősödik. Az is számított, hogy a Bécsi Egyetemnek nagyon jó programjai és testvér­egyetemi kapcsolatai vannak, amelyek segítségével Európa más felsőoktatási intézményeiben is hallgathatok egy-egy félévet. De az is fontos számomra, hogy ebben az intézményben a világ szinte minden országából érkeznek hallgatók, a nemzetközi közeg pedig új látásmódot alakít ki bennem – fogalmazott Zsófia. Megtudtuk tőle azt is, hogy Bécsben csak egy jelképes összeget kell fizetni tandíj gyanánt, 20 eurót félévenként, bár a lakhatás és a megélhetés drágább lesz, mint itthon.

Nővér és apuka

Ivacs Laura már évekkel ezelőtt elhatározta, hogy külföldi egyetemet választ. Mégpedig azért, mert a nővére Olaszországban, Bolognában tanul.

– Már régebben felmerült, hogy kimennék, mert szerettem volna közelebb lenni a testvéremhez. A Padovai Egyetemen találtam angol nyelvű képzést, úgyhogy ezt pályáztam meg. Köztudott, hogy ezen az egyetemen világszínvonalú képzés folyik.

– A felvételi első része már megvolt, egy tesztet kellett kitöltenem, ami a matekra és az angolra koncentrált. Ez jól sikerült, 1200 feletti pontot értem el. Ez jónak számít, mert azt mondták, a bejutási határ 1000 pont – újságolta örömmel Laura. Persze a felvételi még további fordulókkal folytatódik. Hozzátette: a mesterképzést is szeretné külföldön elvégezni, de azt még nem tudja, melyik országban vállal majd munkát.

Angliában szeretne továbbtanulni Suszter Ágnes Eleonóra. Neki az édesapja van kint, ezért választotta ezt az országot.

– Könnyebb lesz így a megélhetés, hiszen az édesapám segít anyagilag. Informatikát szeretnék tanulni. Két egyetemet találtam, ami megfelelő lenne. Az egyik Coventryben, a másik Newcastle-ben található. A tandíj elég borsos, 9250 font egy félév, de a diákhitelt kedvezőbb feltételekkel lehet felvenni, mint Magyarországon. Az egyetem után is szeretnék külföldön maradni, hiszen Nyugat-Európában jobb az életszínvonal, a külföldi diplomával pedig jobban boldogulok majd – tette hozzá Ágnes.

Ingyen legyen

Amikor Zakár Bálint választott egyetemet, több szempontot is figyelembe vett. Fontos számára az ingyenes, angol nyelvű oktatás és hogy Európa határain belül legyen az illető egyetem. Skócia és némelyik skandináv ország jöhetett számításba, de utóbbiakban az ország saját nyelvét is ismerni kell. Így maradt Skócia. Végül Edinburgh-ban találta meg azt az egyetemet, ahol computer science szakon tanulhat, ez nagyjából a mi programtervező informatikus képzésünknek felel meg.

– A képzés 3 éves lesz, és a brexit miatt sem kell aggódnom, mert aki még a következő tanévben kezdi el a tanulmányait valamelyik skóciai egyetemen, annak finanszírozzák. Úgy gondolom, hogy érdemes külföldön tanulni. Ahogy a hazai egyetemi nyílt napokon jártam, úgy ítéltem meg, hogy a skóciai felsőoktatás színvonalasabb az itteninél. Ezenkívül javulna az angolnyelv-tudásom, és számos külföldi kapcsolatra tehetek szert. Szívesen tanulnék egy nemzetközi környezetben – mondta Bálint, megjegyezve: azt azonban még nem tudja, hogy a diplomaszerzés után itthon vagy külföldön dolgozna-e szívesen.

(A borítóképen: Fazekas Zsófia és Ivacs Laura külföldi egyetemre készülnek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában