közgyűlés

2020.02.27. 08:00

Kilenc előterjesztés vár képviselői döntésre

A miskolci önkormányzat közgyűlésének csütörtök reggel 9 órakor kezdődő ülésén kilenc napirendi pontot tárgyalnak a képviselők, ebből négy sürgősségi indítványként kerül eléjük.

Hajdu Mariann

Forrás: ÉM

A legnagyobb falat a 2020-as év költségvetése lesz, ez – mivel több száz módosító indítvány érkezett az ellenzék részéről, csak a Fidesz–KDNP 134-et nyújtott be – várhatóan nagy vitát generál.

A képviselők az óvodai beiratkozások idei időpontjáról is döntenek, ez a vonatkozó előterjesztés szerint április 20. és 22. között lesz az óvodákban. Azokat a gyermekeket, akik 2020. augusztus 31-ig betöltik a 3. évüket, a vonatkozó törvény szerint kötelező beíratni.

A sürgősséggel napirendre vett előterjesztések között szerepel a 2019. évi költségvetés IV. negyedéves korrekciója is. Döntenek a képviselők abban is, hogy elfogadják-e azt a javaslatot (bizonyára igen), hogy a kisgyermekeseket segítő Várva Várt Alapítvány Vörösmarty utcai, egyébként az önkormányzattól korábban térítésmentesen használatba kapott ingatlanját egy szomszédos épület vizesblokkjával is kiegészítsék: erre szükség lenne a karitatív tevékenységükhöz.

Y-híd és az MVK

Sürgősséggel tárgyalnak a képviselők egy, az Y-híd beruházásához kapcsolódó előterjesztést is, amely az építkezést érintő önkormányzati ingatlanok kisajátításával foglalkozik, és téma lesz a közlekedési vállalat, az MVK Zrt. közszolgálati szerződésével foglalkozó előterjesztés módosítása is. Ennek témája a járatritkítások és a jegy- és bérletáremelések, amiről szerdai lapszámunkban olvashattak.

Önkormányzati ingatlanok is állnak az Y-híd útjában

A miskolci önkormányzat közgyűlésének döntésére van szükség egy, az Y-híd beruházását érintő ügyben. Az útépítés – mint többször beszámoltunk róla – már elkezdődött, a komplex beruházás a Martinkertváros felé vezető Y alakú híd megépítését jelenti, amelynek egyik ága a Martinkertváros, a másik a Tiszai pályaudvar felé vezet majd.

Az építkezést három ütemre tervezik, a legelső szakasz már márciusban el is kezdődik.

Törvény írja elő

Arról már korábban írtunk, hogy több házat le kell bontani az építkezéshez, főleg a Vörösmarty utcán. Ezek kisajátítása már nagyrészt megtörtént, ám az építkezés önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokat is érint, a kisajátítás és az adásvétel rendezéséhez ez esetekben az önkormányzati képviselőknek is rá kell bólintani. Ha ugyanis 25 millió forint fölötti összeg cserél úgymond gazdát az önkormányzati vagyonból, akkor ahhoz közgyűlési döntés szükséges.

Egész pontosan 45 millió 129 756 forintról van szó, ennyit kap majd az önkormányzat az ingatlanokért.

Az előterjesztés szerint az önkormányzatot a beruházó NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából kereste meg egy ügyvédi iroda, hogy eljárjon az Y-híd megvalósítása kapcsán érintett önkormányzati ingatlanok, ingatlanrészek tulajdonjogának megszerzésében a magyar állam javára.

A NIF Zrt. több ingatlan vagy a beruházásban érintett ingatlanrész (az előterjesztésben helyrajzi számmal szerepelnek) tulajdonjogát kívánja megszerezni a most kezdődő építkezéshez. Vannak közöttük közutak és közterületek, valamint lakóházak és egyéb épületek is.

A MÁV-telepen

A helyrajzi számok alapján megnéztük a térképen, hogy mely ingatlanokat érinti a mostani eljárás. Van, amely a Vörösmarty utcán található, a nagyobbik része (közterületek és épületek) viszont a MÁV-telepen, az érintett házak mára már lakatlanok.

Az ingatlanok forgalmi értéke változó. Például a közterületeké: egy 529 négyzetméter alapterületű 852 219 forintot ér az ügyben felkért értékbecslő szerint, míg az 1402 négyzetméterest 2 millió 160 ezer 482 forintra értékelték. A forgalomképtelen törzsvagyoni elemek értéke bruttó 3 millió 120 ezer 341 forint.

A vagyonelemeket az előterjesztés szerint nem kisajátítják, hanem a tulajdonviszonyokat adásvétel útján rendezik.

Az előterjesztésben tételesen olvasható, hogy a forgalomképes törzsvagyonba tartozó önkormányzati ingatlanok közül melyet hány forintra értékeltek fel. A nyolc ingatlanból álló lista összértéke valamivel több mint bruttó 42 millió forint.

Az említett előterjesztést mai ülésükön tárgyalják a miskolci önkormányzati képviselők.

A közgyűlésről élőben tudósítunk, folyamatosan frissülő cikkünkkel.

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában