gyárbezárás

2020.02.21. 11:30

Gyárbezárás Ózdon: egyelőre bizonytalanság

Az ózdi üzem bezárásának bejelentése óta hatpontos programterv született, a konkrétumokra még várni kell.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Lassan másfél hét telt el azóta, hogy az ABB multinacionális cég a város vezetésével, a közvéleménnyel és a munkavállalóival is közölte: az esztendő végével bezárja az Ózdon működő gyárát, az üzemben foglalkoztatott több mint ezer dolgozót 2020 második felében fokozatosan leszámolja.

A bejelentés után néhány nappal a településen járt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki Riz Gábor országgyűlési képviselővel közös sajtótájékoztatón vázolt egy hatpontos tervet. A kormány azért intézkedett, hogy a rövidesen állás nélkül maradók számára jövőképet, alternatívát nyújtson. Ózdot ugyanis talán még az ország többi pontjához képest is érzékenyebben érinti egy ilyen cég elvesztése.

Bizonytalan helyzet

– Még nem tudjuk, mi lesz velünk, továbbra is rendkívül frissek az élmények. Azt csináljuk, amit eddig. Becsülettel dolgozunk, de közben mindenfelé érdeklődünk, mert nagyon rossz a bizonytalanság – így nyilatkozott egy neve elhallgatását kérő ABB-s dolgozó. – Néhány hónapig biztos, hogy lesz állásunk, a jövő kérdéses. Alapvetően optimista természetű vagyok, de egyelőre csak tervek, ígéretek hangoztak el, konkrét lehetőség még nincs a továbbiakkal kapcsolatban.

Az ABB ózdi üzeme előtt műszakváltás környékén semmi különlegeset nem lehet tapasztalni. Gyalogosan, autóval, és menetrend-szerinti buszjárattal érkeznek a dolgozók. Ez a helyzet a 2020-as esztendő második felében megváltozik.

Ingázás?

– Arra is felkészültem, hogy esetleg más városban kell dolgoznom, most az ingázás is benne van a pakliban – fogalmazott egy középkorú férfi. – A költözésben még nem gondolkodunk, az ózdi lakásunkért máshol szinte biztos, hogy semmit nem kapnánk. Egy kis időt még kivárok, de folyamatosan keresem a lehetőséget. Egy kicsit még abban is bízom, hogy valamilyen szinten rendeződik a helyzet, és egy másik, hasonló profilú cég letelepül Ózdon. Nekünk ez lenne a legjobb megoldás, mert így nem kellene még többet távol lennünk a családunktól. Meglátjuk.

A dolgozók megélhetése mellett a város számára is komoly érvágás lesz az ABB kivonulása. A cég ugyanis több száz millió forintos iparűzési adót fizetett a településnek. Ez még valamilyen szinten idén megjelenik az önkormányzat számláján, jövőre viszont már ezzel a bevétellel – a jelenlegi állás szerint – nem számolhat az önkormányzat.

Iroda nyílik

Múlt heti sajtótájékoztatóján Palkovics László miniszter arról is beszélt, hogy a dolgozók részére egy információs irodát hoznak létre a Digitális Erőmű épületében. Ezzel kapcsolatban Bojtos Zoltán intézményvezető elmondta: a kialakítás pontos részleteivel kapcsolatban folyamatosan egyeztetnek a járási hivatal vezetőjével; az erőmű egyébként biztosítja majd az iroda működésének a feltételeit. Pontos dátum azonban

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában