Helyi közélet

2020.02.05. 16:30

Az ipari rovatot is vezette

Szerdán lenne 98 esztendős Szepesi György, a legendás riporter.

Kolodzey Tamás

Szepesi György és kollégánk, Kolodzey Tamás

Fotó: Marosréti Ervin

A vele kapcsolatos, megyénkhez kötődő rádiótörténeti különlegességet a barátain kívül kevesen ismerik. Szepesi idegen nyelveket jól beszélő, rendkívül sokoldalú és művelt ember volt. A helyszíni közvetítések mellett minden műfajban otthonosan, könnyedén mozgott: vezetett vetélkedőket, stúdióbeszélgetéseket, kívánságműsorokat, körkapcsolásokat, sőt hosszú ideig televíziós adások állandó szereplőjeként is jeleskedett.

Elérte a végzet

Az iparhoz azonban bevallottan nem értett, a Magyar Rádióban egy ideig mégis betöltötte az ipari rovatvezetői beosztást. Az 1952-es, helsinki olimpia után érte el a végzet: miután megkapta, hogy eleget szórakozott már a finn ötkarikás játékokon, az elnöki értekezleten ezzel a feladattal bízták meg. Az intézmény vezetői ugyanis felülről arról értesültek, hogy lassú ütemben halad a diósgyőri és az ózdi nagyüzemek rekonstrukciója, ezért a munkálatoknak a nyilvánosság erejével akartak lökést adni, a feladatra pedig a hallatlanul népszerű Szepesit tartották a legalkalmasabb személynek.

A magyar sportriportázs óriási szerencséje, hogy a szenvedő fél – alkalmatlanság jogcímén – pár hét után kivonult a nehéziparból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában