Borsod-Abaúj-Zemplén

2020.02.03. 11:30

A nyáriak még maradhatnának

Folyik a nagycsoportosok iskolaérettségi vizsgálata. A szülők több dolog miatt is aggódnak.

Hegyi Erika

A nagycsoportosok 10-12 százaléka maradhatna még egy évet az óvodában

Forrás: ÉM

Több szülő is jelezte lapunknak: nem mindent értenek a 6 éves gyermekek vizsgálatával kapcsolatban. Az idén ugyanis változott a törvény, a szülőnek az Oktatási Hivatalnál kellett kérvényeznie, ha azt szeretné, hogy 6 éves gyermeke még egy évig óvodában maradhasson. A kérelmek benyújtásának határideje január 31-e volt, ami az elmúlt héten lejárt. Most már a pedagógiai szakszolgálatoknál folyik a gyermekek vizsgálata.

Az egyik szülő azt jelezte lapunknak, hogy az Oktatási Hivataltól kapott értesítésben nem szerepel, hogy a gyermeket a pedagógiai szakszolgálathoz kell vinni vizsgálatra. Ezzel kapcsolatban Kerekes Barbara, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója lapunknak elmondta: ők nem látják azt az értesítést, amit a szülők kapnak. Az Oktatási Hivatal azonban a szakszolgálatnak is küld végzést, amiben az áll, hogy melyik gyermeket kell behívniuk vizsgálatra, milyen határidővel. Tehát a szülőnek nem kell aggódnia az Oktatási Hivatal levele miatt, mert a szakszolgálat szintén hivatalos levélben fogja őt értesíteni, hogy mikor és hová kell vinnie gyermekét vizsgálatra.

Hol a szakvélemény?

Egy másik szülő azt panaszolta, hogy miután megtörtént a vizsgálat a szakszolgálatnál, nem tudhatta meg annak részleteit és eredményét. Kerekes Barbara jelezte: írásban valóban nem adják ki a szülőnek a vizsgálat eredményét, de szóban biztosan elmondja minden szakember, hogy mit tapasztalt, és hogy mi lesz a döntés.

– Egyébként hozzánk is érkeztek szülői kérések ezzel kapcsolatban, mi pedig közvetítettük az Oktatási Hivatal felé. Ha a hivataltól azt a választ kapjuk, hogy kiadhatjuk a vizsgálatról szóló szakvéleményt, akkor mi ezt meg is tesszük – mondta a főigazgató.

Megtudtuk tőle azt is, hogy eddig közel 350 gyermek iskolaérettségi vizsgálatáról kaptak értesítést, ez a szám vélhetően nőni fog, hiszen a szülők az elmúlt héten még benyújthatták kérelmeiket.

Az Oktatási Hivatal a beküldött dokumentumok alapján 8 nap alatt hoz döntést, hogy helybenhagyja-e a szülő kérelmét vagy sem, és az erről szóló határozatot elküldi a szülőnek. Ha a hivatal nem tud egyértelmű döntést hozni, akkor a pedagógiai szakszolgálatot kéri föl mint szakértőt, hogy vizsgálja meg a gyermeket, és hozzon döntést

Nyári gyerekek

Néhány óvodavezetőt is megkérdeztünk, az új szabály bevezetésének tapasztalatairól. Kovács Katalin, a Parasznyai óvoda vezetője azt mondta lapunknak, náluk egy szülő gondolkodott azon, hogy nem viszi még gyermekét iskolába szeptembertől, de végül azt mondta, addig még sokat fejlődhet a kicsi, legyen inkább iskolás.

– Korábban sokat harcoltam a szülőkkel azért, hogy a nyári gyerekek még ne menjenek. Soha nem azzal volt a gond, hogy nem elég értelmesek, hanem azzal, hogy nem volt elég kitartásuk és feladattudatuk. A hatodik és hetedik életév között ezen a téren nagyon sokat fejlődnek még a gyerekek. Most az iskolában lesznek olyan elsősök, akik egymás mellett ülnek majd a padban, és egy év különbség lesz közöttük. Ez nem biztos, hogy szerencsés – fogalmazott az óvodavezető.

Sok papírmunka

A Nyitott Ajtó Baptista Óvoda Miskolcon működik, itt sok hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek a pedagógusok. Csurja Istvánné óvodavezető azt mondta lapunknak, hogy náluk nem volt olyan szülő, aki kérvényezte volna 6 éves gyermeke óvodában maradását. Ennek oka pedig, hogy megriadtak a sok papírmunkától.

– Pedig jó lett volna, ha a nagycsoportosok 10-12 százaléka marad még egy évig. A legnagyobb probléma, hogy beszédhibásak, ami az iskolában az írás és olvasás tanulását nehezíti majd. Ráadásul a gyerekek nem járnak logopédushoz, mert egy másik óvodába kellene foglalkozásra vinniük a szülőknek, de ők nem viszik – sorolta az óvodavezető.

Hozzáfűzte: az iskolájukban azonban felkészültek a gyermekek fogadására. Van gyógypedagógusok, fejlesztő pedagógusuk, minden segítséget meg tudnak majd adni azoknak a gyerekeknek, akik esetleg tanulási nehézséggel küzdenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában