Húspiac

2020.02.13. 13:00

A hazai sertéstartó kaszál, a vágóhíd jól tönkremegy

Egekbe szökött a sertéshús élő felvásárlási ára, aminek csak a tartók örülnek igazán.

Szaniszló Bálint

Egy biztos, nem csekély haszonra tesznek szert a sertéspestisen a magyar gazdálkodók: egekbe szökött a megbízhatóan egészséges élősertés ára a világpiacon. Kínában ugyanis a betegség miatt több száz millió sertést kellett levágni, az ott keletkezett hiányt pedig elsősorban uniós húsáruval igyekeznek pótolni.

A magyar sertéshús iránti keresletet tovább növelte, hogy a szomszédos Romániában is nagy pusztítást végzett a járvány. Nálunk – úgy tűnik – a szigorú járványvédelmi intézkedéseknek köszönhetően eddig sikerült megfékezni a megjelenését a sertésállományban.

Mindez olyan nemzetközi piaci előnyt jelent a hazai tartóknak, hogy van immár forrás a korábbi veszteségeik pótlására, és olyan beruházásokra, amelyeket tőkehiány miatt eddig nem tudtak végrehajtani.

Majdnem 500 forint!

Az NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci árinformációs rendszerének adatai szerint február első napjaiban az élő sertés felvásárlói ára kilónként már elérte a 495 forintot. A várakozások szerint a sertéstartók számára kedvező piaci környezet még jó ideig változatlan maradhat. A cél az, hogy a hazai állományban továbbra se jelenjen meg az afrikai sertéspestis. A járványvédelemben segítséget jelenthet az állattartó telepek korszerűsítését célzó vidékfejlesztési pályázat újranyitása is.

A tervek szerint mintegy egymilliárd forint áll majd a sertéstartók rendelkezésére, hogy olyan beruházásokat hajtsanak végre, amelyek segítenek megelőzni a kór megjelenését a telepeiken.

Nincs még válasz a levélre

Fazekas József, a Sajó-Hús Vágó és Feldolgozó Kft. tulajdonosa, egyben a Kelet-Magyarországi Húsosok klaszter vezetője decemberben Nagy István agrárminiszternek a vágóhidak nevében küldött levelet, amelyben felvázolta azt, hogy ami a sertéstartóknak jó, az a feldolgozóknak nem, hiszen ők is drágán jutnak hozzá az alapanyaghoz, és a többletet nem tudják továbbhárítani a vevőkre. Ez pedig azt jelenti, egyértelműen a feldolgozóipar a vesztese ennek az állapotnak.

„Abban kérnénk segítséget, hogy a termelőkhöz hasonlóan – akik jelenleg is kapnak támogatást – a vágóhidak számára is teremtsen lehetőséget egy esetleges anyagi támogatásra. Ha a mostani tendencia tovább folytatódik, akkor a vágóüzemek nem fogják túlélni ezt az állapotot…” – fogalmazott levelében Fazekas József. Mint megtudtuk, egyelőre nem érkezett válasz a minisztertől.

(A borítóképen: A feldolgozók a vesztesei a jelenlegi helyzetnek | Fotó: Shutterstock/Illusztráció)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában