Légszennyezés

2020.01.23. 11:30

Szmog: van megoldás rá, még ha kicsit költséges is

Nem a szálló por okozza a legnagyobb problémát a megyeszékhelyen sem.

Bájer Máté

A közlekedés az egyik fő légszennyező

Forrás: ÉM

„Büdös a levegő” – hallani több helyről. Sokan panaszkodnak arra, bár nem dohányoznak, mégis füstszagú lesz a kabátjuk már egy rövidebb városi séta után is. Vannak, akik szerint a megnövekedett autóforgalom a ludas ebben, mások szerint a korszerűtlen és felelőtlen fűtési szokások. Nagy valószínűséggel mindkét tábornak igaza van. Emellett persze a környék fekvési sajátosságai, építészeti hibái is közrejátszanak – legalábbis a helyi szakemberek véleménye szerint, akik már többször nyilatkoztak beépített szélcsatornákról és rosszul tervezett csomópontokról újságunk hasábjain is.

Minden télen nagy probléma

Bár jelenleg Miskolc „csak” a 10. helyet foglalja el a legszennyezettebb levegőjű magyar városok listáján – Pécsé a kétes dicsőségű első hely –, nálunk évről évre a téli időszak része a masszív szmog. Természetesen nemcsak esztétikai szempontból mutat jobban a város felett a tiszta égbolt, mint a füstköd, hanem a szmog a szervezetünkre is káros hatással van. A miskolci levegőben problémás szintű nitrogén-oxid például légzőszervi megbetegedéseket okoz, a légutak nyálkahártyájának és a szem kötőhártyájának gyulladását, a vérerek kitágulását eredményezheti. Ezt sokan megpróbálják kivédeni: egyre többet találkozunk a Peking utcáin is gyakran látott szájmaszkokkal. Ez azonban nem a legjobb megoldás; csak a speciális porálarc jelent védelmet az úgynevezett PM10 méretű szálló por ellen.

Korábban azt írtuk a témában, hogy a főként a porszemcsék és ködök ellen védő FFP1 vagy FFP2 részecskeszűrő félálarcok azok, amik megfelelően kiszűrik a káros anyagokat. Míg a sokak által használt egészségügyi maszk 50 darabos kiszerelésben úgy 600 forintba kerül, addig a fent említett termékek darabja 1000-1500 forint, jól látható a különbség.

Sok helyen nem csak a fűtőanyaggal van baj. A szemléletváltás elengedhetetlen lenne a tiszta levegőhöz.

– Rosszabb fűtőanyagot is képes egy jó fűtőberendezés kevesebb károsanyag-kibocsátással elégetni, de ha se ez, se az nem jó, akkor azt lehet mondani, hogy körülbelül 40 százalékra csökken a tüzelőanyag fűtőhatása, a maradék rész pedig szálló por és pára lesz – véli F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke, aki azt is elmondta, hogy maga is gyakran szembesül a rossz fűtési szokásokkal.

Ömlik ki a fekete füst

– Sokan olajos magvak brikettjét, PET-palackokat, háztartási hulladékokat használnak tüzelőnek. Diósgyőrből járok be, és több olyan kéményt is látok út közben, ami szennyezettebb füstöt okád – főként a lakóházak közé beékelődő kisebb vállalkozásoknál tapasztalható ez. Több ide vonatkozó lakossági bejelentés is érkezett. Van, ahol egy egyszerű, béleletlen eternitcsövön ömlik ki a tömény fekete füst.

F. Nagy Zsuzsa szerint a megoldás a geotermikus energia lenne.

– Nagy vállalkozás, de megvan rá a lehetőségünk, hogy megfelelően kiaknázzuk ezt a közös kincset. Hatástanulmányt kellene készíteni, amiből kiderül, mennyivel lenne gazdaságosabb és környezetkímélőbb teljesen átállni a geotermikus energiára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában