Miskolc

2020.01.04. 11:30

Szilveszterkor égtek a vonalak az állatsegítőnél

A chip mellett a regisztrációs adatok ellenőrzése és a biléta is növeli az eltűnt kutyák esélyeit.

Detzky Anna

A MÁSA-nál jó kezekben vannak a sérült kutyák. Képünkön Horváth Rita telepvezető

Fotó: Kozma István

A menhelyek idén is csúcsra járatva működtek szilveszterkor. A MÁSA munkatársai több elkóborolt kutyát juttattak haza és fogadtak be. Ketten elhunytak, néhányan pedig súlyos sérüléseket szenvedtek a petárdázás, illetve gázolás következtében. A helyszínen jártunk.

– Sajnos ebben az évben is nagyon sok bejelentés érkezett már december 31-ét megelőzően. Ha kiposztoljuk a kutyákat a Facebook oldalunkra, akkor tud értük jelentkezni a gazdijuk. A mikrochip segítségével pedig, amennyiben pontosak az adatok, akkor 5 perc alatt kiderítjük, hogy kihez tartoznak. A körültekintő regisztrációt mindig érdemes ellenőrizni, ha új kutyát vesz magához valaki – javasolta Kisfalvi Nyina, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány elnöke. – Az elmúlt évekhez képest a szilveszteri időszakkal kapcsolatban változást tapasztaltunk. Néhány éve még a petárda is legális volt, mára pedig csak a tűzijáték az. Azt gondolom, hogy a lakosság egy része szereti ezt az szórakozási formát, viszont egy másik részüknek megterhelő és ők is elég sokat vannak. A gazdik pedig tudják, hogy tíz kutyából kilenc ilyenkor rémületben él. A balesetekről nem is beszélve, amelyek az embereket ugyanúgy érintik a tűzesetekkel egyetemben. Nagy örömünkre szolgál, hogy vannak városok, köztük Miskolc is, ahol idén nem tartottak központi tűzijátékot és reméljük, hogy ennek hatására meg fog változni a közgondolkodás.

Gázolástól sérültek

Nyolc állatnak nyújtott menedéket a Miskolci Állatsegítő Alapítvány az ünnepek alatt.

– December 31-én elég sok hívásunk volt. Öt kutya érkezett be menhelyünkre, de egy sajnos meghalt. A szerencsétlenül járt vizslaszerű eb valószínűleg a petárdázás áldozata lett és menekülése közben ütötte el egy autó – számolt be Horváth Rita, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány telephelyének vezetője. – Egy kis tacskót még élve hoztunk be a menhelyre, de el kellett altatni, mert nem tudtunk rajta segíteni. Szintén gázolás következtében sérülhetett meg és már félig kihűlt. Három kölyök kutyust feltehetően éppen szilveszter napján tettek ki és úgy találtak nálunk menedéket. Egy német juhász jellegű vendégnek pedig a lába sérült meg, régebben hurok lehetett rajta és csúnyán feldagadt, elkezdtük a kezelését. Január 1-én pedig összesen három kutyát fogadtunk be. Kettőért már jelentkezett a gazdája, a harmadikban is van chip, de a regisztrált és az azt követő gazda is már túladott rajta, így alig tudtuk kideríteni, hogy éppen kihez tartozik. A gazdis kutyusok közül az egyik súlyos fejsérüléssel érkezett, gázolás következtében sérült meg, vagy sokkos epilepsziás rohama volt. Jelenleg még nincs tudatánál, kétes az állapota. Állatorvosunktól sokktalanítót, infúziót és vitaminokat kapott, most már otthon lábadozik.

Még tart a dömping

December 31-én késő estig ügyelet volt a menhelyen, utána pedig az éjszakás fogadta a szerencsétlenül járt ebeket.

– Nagyon túlzsúfolt a menhelyünk, de számítottunk rá, hogy év végén plusz helyekre lesz szükségünk. A balesetes állatokat pedig mindig fogadjuk. Tavaly volt olyan kutya, amelyik saját négy lábán menekült be a menhelyre szilveszterkor. Az ünnepek után egy-két héttel szokott még újabb roham jönni, mert az első pár napban annyira zaklatottak az állatok, hogy nem hagyják magukat megfogni, sőt sokszor megközelíteni sem. Szépen lassan nyugszanak meg, aztán lehet csak őket befogni és megmenteni, úgyhogy mi még most számítunk egy újabb hullámra – mondta a telephelyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában