Miskolc

2020.01.25. 18:30

Számítógépes szupernagyik

A kapcsolattartásban és hobbijuk gyakorlásában segíti az időseket az ingyenes számítógépes tanfolyam.

Detzky Anna

Fotó:

Szuper (vagy) nagyi elnevezéssel az idősebb korosztály számára térítésmentes számítógép-tanfolyamok indultak, heti háromszor: hétfőn, szerdán és csütörtökön, a Célpont Közösségi Térben, ahol a kompjúter alapvető használatát sajátíthatják el a résztvevők.

– Elsősorban azért döntöttem a képzés mellett, mert már nyugdíjban vagyok. Annak idején bankban dolgoztam, és a képesítésem szakirányú volt. A pénztárosi programot ismertem, de összességében a számítástechnikát nem – mondta Lövei Lászlóné. – Amikor eljöttem nyugdíjba, úgy gondoltam, de jó, nekiülök, és megcsinálok valamit a kompjúteren. Híreket és zenét szoktam hallgatni az internetről, mert szívesen énekelek és gyakran dallamokat mentek le ehhez a pendrive-omra. Nagyon jó dolog, hiszen megtanulja az ember az alapoktól a számítógép használatát.

Kiscsoportos foglalkozás

Beszélgetőtársunkat arról is megkérdeztük, milyen hasznos tudást sajátított el.

– Belekóstoltam a szövegszerkesztésbe, Facebookot készítettünk magunknak és begyakoroltuk az e-mail, Messenger és Skype használatát. Bár az ötlet nem egyedi, mert sok más helyen is be lehet iratkozni hasonló tanfolyamra, de mindegyik korhatáros. Ez viszont a 65 éven túliak felé is nyitott, és a gépeket, az előadót, a meleg helyet biztosítják nekünk. Mivel nagy az érdeklődés, heti háromszor hirdették meg az alkalmakat, és egy csoportba csak 5-6 főt osztanak be. A csoporttársaimmal azóta barátok lettünk. Mivel más idős közösségekbe is tartozom, már továbbadtam az információt a lehetőségről, amivel 2-3 ember élt – mesélte a résztvevő.

Generációk találkozása

A számítógépes tanfolyamon önkéntes diákok is segítik az időseket, akik az 50 órás iskolai közösségi szolgálatukat tölthetik itt.

– Egy előadó vezeti a foglalkozásokat, de ha szükséges, személyre szabottan is foglalkoznak egy-egy emberrel, mert nem egyforma tempóban haladunk. Az egyik tanfolyamunkon például a Miskolci Szakképzési Centrum Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnázium és Szakközépiskolájából jött két informatika tagozatos önkéntes diák. Azonban néha bejönnek a művelődési ház munkatársai is segíteni, hogyha látják, egy kicsit lassabban tudjuk venni a tananyagot. Megmutatják technikailag, hogyan kell megcsinálni a műveleteket – magyarázta a nyugdíjas tanuló.

Alapoktól a világhálóig

Egy másik idős hölgyet, akivel egyéni órája közben találkoztunk, a fényképezés inspirálta a beiratkozásra.

– Régóta szerettem volna megtanulni a kompjúterhasználat alapjait, de nem akartam egy több tízezer forintos tanfolyamra beiratkozni. A családban tudják rólam, hogy szeretek fotózni, és a legjobb képeimet felírták CD-re, de nem tudtam, hogyan lehet őket megnézni vagy letölteni. Egészen a kezdetektől indultunk, először megtanultam, hogy a billentyűzeten mi mit jelent. Aztán az e-mailezést, képküldést és a közösségi média használatát mutatták meg, de az internetezést élveztem a legjobban, mert szinte kitágult a világ – osztotta meg Éva, aki hamarosan 70 éves lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában