Sárospatak

2020.01.29. 19:00

Másik családot is kapnak…

A diaszpórában élő magyar fiatalok számára indul középiskolai képzés Sárospatakon.

Bódisz Attila

Balról: Wáberer György, Nagy-Baló Csaba, Búzásné Nagy Gabriella és dr. Szilágyi Péter

Fotó: Bódisz Attila

Magyarországon egyedülálló módon a diaszpórában élő magyar fiatalok számára indít középiskolai képzést a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma a következő tanévtől. Ezt a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságán jelentették be sajtótájékoztatón kedden, melyen részt vett a program egyik támogatója, az intézmény egyik legjelentősebb mecénása, egykori pataki öregdiák Wáberer György is.

Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos elmondta, a 2010 óta létező önálló nemzetpolitika fontos állomásához érkeztünk. Az előző években már elindított, a diaszpóra magyarságát érintő programok megalapozták azt, hogy immár a fiatalok felé fordulva a jövőt építve képzést indítanak amihez a sárospataki gimnáziumban találtak partnerre. Hozzátette: az 1+4 éves képzés nem kíván plusz forrásokat, mert a magyar állampolgársággal rendelkező fiatalok jogosultak a magyar oktatás minden lehetőségét igénybe venni. A szeptembertől elinduló képzést az államtitkárság a világ magyarságát átszövő kapcsolati tőkéjével segíti.

Nagy-Baló Csaba a pataki gimnázium igazgatója emlékeztetett rá, hogy a 489. tanévét „taposó” intézményben 400 éven át világszínvonalú képzés zajlott. A céljuk ma sem lehet más, minthogy ennek a kereteit újra megteremtsék. Az alapötletet a gimnázium egykori úgynevezett peregrinációs múltja adta, amely során a tehetséges pataki diákok a világ miden tájára szétszóródva felvértezték magukat a legmagasabb tudással, majd azt visszahozták Patakra. A most elinduló képzés során a tehetséges fiatalokat szeretnék Sárospatakra csábítani.

Búzásné Nagy Gabriella a gimnázium igazgatóhelyettese a felvételi és a képzés részleteit ismertetve elmondta, a 34 férőhelyre március 15-ig lehet jelentkezni, amelynek eredményét május 15-lén teszik közzé. A képzés első évét a gimnáziumban most is folyó két tanítási nyelvű oktatás tapasztalataira alapozva, azt megfordítva a magyar nyelv ismeretének elsajátítására és a felzárkóztatásra fordítják. A 2. és 3. évben a diákok tudásának egy szintre hozása a cél, az utolsó két évben pedig felkészítik a tanulókat a magyarországi érettségi vizsgára de lehetőség lesz nemzetközi érettségi megszerzésére is. A hétvégi szakkollégiumi rendszerben a külföldről érkező diákoknak lehetőséget biztosítanak a magyar kultúra legfontosabb eleminek elsajátítására, a családi környezet biztosítása érdekében pedig létrehoznak egy úgynevezett patrónus keresztszülői hálózatot, amely keretében az otthonuktól távol élő diákok egy második gondoskodó családot kaphatnak.

A sajtótájékoztató elhangzott az is, az előzetes visszajelzések alapján a képzés iránt rendkívül komoly az érdeklődés a célközönség részéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában