Technika

2020.01.16. 20:00

Kis programozók versenyeztek

A „Wedoer Forester” regionális versenyen 8 és 12 év közötti korosztály vett részt a Miskolci Egyetemen.

Nagy Hankó Krisztina

Figyelem a verseny közben

Fotó: Vajda János

A megmérettetésre 12 csapat nevezett. A cél kettős: a diákok érzékenyítése a környezeti és erdészeti problémákra digitális technológiák felhasználásával. A Lego WeDo 2.0 robotok segítségével a tanulók a programozás és az algoritmikus gondolkodás alapjait sajátítják el, melyet a bajnokság során hasznosítanak. Nagy hangsúlyt kap továbbá a kooperáció, a kommunikáció és a csapatmunka. A verseny három részből áll: prezentáció, robotdesign és robotjáték. A gyerekeknek a robotjáték során nyolc feladatot kell elvégezniük. Egyebek mellett hiányzó turistajelzést kell pótolniuk, erdei utakat javítani vagy vadkerítést építeni a robottal. Ilyen kicsiknek Miskolcon nem volt még hasonló jellegű verseny – emelte ki Tarjányi-Koczák Mariann, a szervező Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter programigazgatója. Zömmel miskolci, de sajószentpéteri, kazincbarcikai, sajószögedi és edelényi csapatok is neveztek. Az első három helyezett iskola a felkészülésre kapott robotokat meg is tarthatta, de minden csapat nyereményekkel távozott a szponzorok jóvoltából.

Innovatív ötletek

A klaszter az Agrárminisztérium támogatásával valósította meg a csaknem száz diákot mozgósító versenyt. A földügyekért felelős helyettes államtitkár, dr. Nagy János elmondta, nagyon fontos, hogy azoknak az innovációknak, ötleteknek, amelyek a gyerekek fejében születnek, teret adjanak és akár meg is valósítsák azokat. Demonstrálható az is, napjainkban programozással hogyan tudnak a gépek elvégezni sok munkát az emberek helyett, költséghatékonyan. A technika a klímavédelmi küzdelemben is a segítségünkre van, illetve a környezeti nevelést sem lehet elég korán kezdeni – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában