Karos

2020.01.13. 14:30

Hatodszorra lett először

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a karosi Honfoglaláskori Látogatóközpont.

Bánhegyi Gábor

A decemberi íjászversenyen

Forrás: Magánarchívum

Az idei lesz az utolsó év, amikor a karosi önkormányzat még kötelező feladatként fenntartja a karosi Honfoglaláskori Látogatóközpontot, ezért már most keresik a lehetőségeket, miként fognak jövőre tovább működni, de addig is az idei évet tervezik elsősorban.

A honfoglalás varázsa

– Igyekszünk mindent megtartani, ami eddig a hagyományaink közé tartozott – mondja Szabó Péter, a látogatóközpont igazgatója. – Tavaly több mint nyolcezer vendégünk volt, ami megítélésem szerint legalább kilencezer is volt, de a regisztrációba nem számít bele például, hogy a családi jeggyel hány gyerek érkezett és a pedagógusok is ingyen látogathatnak el hozzánk. Az nagyon nagy öröm a számunkra, hogy az iskolások továbbra is nem szűnő lelkesedéssel jönnek ide, hiszen a Bodrogközben és különösen Karoson szinte érezhető, milyen volt az élet a honfoglalás korában.

Annak idején maga a település közelében lévő honfoglalás kori temető adta az ötletet a látogatóközpont megépítéséhez.

– Abban az életkorban tananyag a honfoglalás, amikor erre még nagyon fogékonyak a gyerekek. Az itteni tárgyak, kiállítások kézzel foghatóvá teszik a diákoknak a történelmet – mondja a látogatóközpont vezetője. – Emiatt is annyira népszerűek a nyári táboraink, amikor a gyerekek megismerkedhetnek őseink nomád életmódjával. Igyekszünk az egyéb rendezvényeinek is ennek szellemében megszervezni. Továbbra is népszerűek az íjászversenyeink. Még decemberben is rendeztünk egyet, ami most a VI. Karos Tobolyka Hógolyó Íjászkupa elnevezésre hallgatott. Eddig öt versenyt rendeztünk úgy, hogy a hógolyó elnevezésnek gyakorlatilag semmi értelme nem volt, hiszen egy szem hó sem volt, de most végre úgy tudtuk megtartani a versenyt, hogy végre egyszer már hógolyózni is lehetett, és természetesen volt is hógolyócsata. Az utolsó tavalyi rendezvényünk a téli napfordulóhoz kapcsolódó szertüzünk volt, ahonnan számítva végre ha lassanként is, de egyre hosszabbodnak a nappalok.

Új kiállítás

Az idei tervek is formálódnak már.

– Igyekszünk olyan programokat kínálni a látogatóknak, hogy akár egész napra itt tartsuk őket – mondja Szabó Péter. – Készülőben van egy új kiállítási anyagunk, és a különböző találkozókon folyamatosan azt tapasztalom, hogy máshonnan is szeretnének teljes kiállításokat hozzánk elhozni, hogy itt mutassuk be azokat. Folytatódni fog a Történelmi kitekintő című előadássorozatunk, amelynek keretében az előadók a legfrissebb kutatási eredményeket osztják majd meg az érdeklődőkkel. Idén is lesznek majd táboraink és rendszeresen tartunk majd íjászversenyeket is. Teret adunk a korábbi évekhez hasonlóan majd a települési rendezvényeknek is és nem zárkózunk el attól sem, hogy akár teljes tantestületek nálunk tartsák az évnyitó vagy évzáró rendezvényeiket, amelyekre már többször volt példa. Folyamatosan keresnek meg azzal, mikor folytatjuk az életfák ültetéseit. Ez egyrészt örömmel tölt el, mert sokan tartják fontosnak, hogy ebben a történelmi környezetben hagyjanak jelet maguk mögött, másrészt azonban nem kis fejtörésre is ad okot, hiszen lassan elfogy az a területünk, amit erre a célra használhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában