űrkutatás

2019.12.18. 08:00

Kommunikációs hiba miatt elmaradt a műhold kilövése

A Városháza dísztermébe várták az érdeklődőket, ahol a Cheops műhold kilövésének élő közvetítése lett volna.

Nagy-Hankó Krisztina

A műhold radiátorának fejlesztői

Fotó: Kozma István

A kutató műholdra felkerült egy alkatrész, melyet a miskolci Admatis Kft. épített. A cég ügyvezető igazgatója, Bárczy Tamás a kilövőhelyen tartózkodott, az Egyenlítő környékén lévő Kourouban, ahonnan megérkezett kedden délelőtt a sajnálatos hír. Egy nem várt kommunikációs hiba miatt nem lövik föl az optikai műholdat az űrbe. A szakemberek úgy döntöttek, 24 órával eltolják a műszer kilövését, így ezt szerdán délelőtt 9 óra 54 perckor újra megkísérlik.

Az élet nyomait keresik

– Az ilyen események viszonylag gyakran előfordulnak, de előre nem láthatóak és kiszámíthatóak. Az űriparban nem kockáztatnak – hangsúlyozta Somosvári Béla Márton csillagász, az Admatis Kft. munkatársa. – A műholdak egyedi alkatrészekből állnak, nagyon drágák, és sok ember többéves munkája van benne. Ha bármi probléma merül föl a kilövés kapcsán, akkor le kell állítani a folyamatot és ki kell vizsgálni, mi okozhatja. Ilyenkor csak egyetlen megoldás marad, az elhalasztás. Maga a fejlesztés egy nagyon izgalmas folyamat volt, hároméves munkáról van szó. Az volt ez egyik sarkalatos pontja a fejlesztésnek, hogy olyan bevonatot tudjanak feltenni a radiátorokra, amelyek minden szempontnak megfelelnek – mondta el a cég szakembere. Ez a műszer a műhold hőháztartásának megfelelő szabályozását végzi. Gyakorlatilag az a „rögös” út volt érdekes, ami végig izgalmassá tette a fejlesztés fázisait. Az exobolygó-kutatás nagyon népszerű napjainkban, de ez érthető is, hiszen sokakat érdeklő téma, hogy van-e élet más bolygókon, léteznek-e a naprendszerhez hasonló rendszerek. Ez pedig pontosan erről szól, és a műhold is ezt a célt szolgálja majd. Az exobolygókat felfedezni, jellemezni, karakterizálni, esetleg életre utaló nyomokat találni.

Az űrről rajzoltak

A nyilvános eseményt Veres Pál polgármester nyitotta meg. Az űrkutatás iránt érdeklődők megtekinthették az Admatis Kft. munkatársai által összeállított mini­kiállítást, illetve pódiumbeszélgetésen vehettek részt szakértőkkel, mérnökökkel és kutatókkal. A rendezvényen azok a gyermekek is részt vettek, akiknek egy négy éve meghirdetett rajzpályázat kapcsán felkerült az alkotásuk a műholdra. A kutató műhold kilövését a miskolci belvárosban található LED-falakon, kivetítőkön élő adásban lehet követni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában