Miskolc

2019.11.21. 15:30

Zöld színház, teljes gőzzel

A jövő nézőiért is vállalta a környezettudatos müködést a miskolci nemzeti.

Papp Endre, a zöldszínházi projekt ötletadója és vezetője

Fotó: Bujdos Tibor

A Miskolci Nemzeti Színház szeptemberben jelentette be, hogy a 2019/2020-as évadtól kezdve elkötelezi magát, hogy az ország első környezettudatos színházi intézménye, úgynevezett zöld, öko-tudatos színháza legyen. Az elmúlt két hónapban számos területen tette fenntarthatóvá működését a színház a Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt keretében, partnerei segítségével. A napokban az eddig történtekről számoltak be. Az elhangzottakról röviden már írtunk, íme, a további részletek.

Minden részlet a világhálón

Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója elmondta: „felelősséggel tartozunk a jövő nemzedékéért, ezért rendkívül fontos, hogy környezettudatosságra törekedjen a színház. Nagy múlttal rendelkezik a miskolci teátrum, és ezért a mi felelősségünk, hogy a jövő nézőinek is megőrizzük az ország első kőszínházát”.

Papp Endre színművész, a projekt vezetője ezután részletesen beszámolt az eddigi eredményekről: a színház négy alapcélt fogalmazott meg a Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt kapcsán: szemléletformálás (a teátrum munkatársai és a nézők számára egyaránt), szakmai szervezetekkel, egyesületekkel, cégekkel való együttműködés, környezettudatosságra törekvés az energetikai működésben, valamint a hulladékkezelés területén. A Zöld Színház Projekt saját honlapot is kapott, ahol minden részletet és aktuális információt megtalálnak. A honlap a jovo-nezoiert.webnode.hu oldalon található, melyet a színház weboldaláról is elérhetnek.

A már elindult fejlesztések közé tartozik, hogy a villamosenergiát a Bogáncs utcai naperőmű megújuló energiaforrásából nyeri az intézmény, az öko-tisztítószereket, mosószereket, higiéniai termékeket, és a mosható textil smink törlőkendőket folyamatosan tesztelik. A Nagyszínház színpadának deszkáit környezetkímélő festékkel újították fel nyáron, valamint a környezettudatos hulladékkezelést is bevezették.

A víztakarékossági fejlesztések is folyamatban vannak, ehhez úgynevezett perlátorok kerülnek beszerelésre, melyekkel akár 70 százalékos vízfogyasztás-csökkentést lehet elérni, a díszletek újrafelhasználása pedig már évek óta állandó gyakorlat.

Újrapoharak a Művészbüfében

Hosszú távú együttműködés született kiemelt partnerként, a Deloitte Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársasággal. A cég a jövőben konzultációs lehetőséget és szakmai tanácsadást is biztosít.

A WWF Magyarországgal megkezdődött a tárgyalás a hosszú távú stratégiai együttműködés érdekében.

A Zöldövezet Társulás Egyesület nem csak szakmai tanácsadással járul hozzá a projekthez; a szervezet jóvoltából a Művészbüfében ezentúl úgynevezett újrapoharakat is használnak, melyek több ezer egyszerhasználatos műanyagpoharat tudnak kiváltani, hiszen moshatók. A szelektív hulladékgyűjtés a színház üzemi és közönségforgalmi tereiben egyaránt elindult.

 

Nagy büszkeség, hogy az egyik legnagyobb és legnevesebb magyar ruhamárkával a Nanushkával is elkezdődött a tárgyalás arról, hogy a jövőben a fel nem használt, megmaradt ruhaanyagaikat a teátrum rendelkezésére bocsátják, megelőzve a felesleges anyagok felhalmozódását, az újrafelhasználás lehetősége pedig kedvező mindkét fél számára környezettudatossági törekvéseikben.

A Miskolci Újrahasználati Központtal szintén született együttműködés, ez a színházi kellékek és bútorok beszerzésénél jelent nagy előnyt.

Kevesebb hulladékkal

Az idén november 16-24. között megvalósuló Európai Hulladékcsökkentési Héthez a Miskolci Nemzeti Színház is csatlakozik; ettől a héttől kezdve a szelektív hulladékgyűjtők már a színház egész területén elérhetőek lesznek, a teátrum közösségi oldalán figyelemfelkeltő videók jelennek meg. A következő hetekben a művészek több faültetési akcióban is részt vesznek.

A jövőbeli tervek között szerepel egyebek mellett felkészítő programok szervezése a színház dolgozói számára, tematikus kampány elindítása a közösségi médiában, rendszeres öko-érzékenyítő programok bevezetése a Játékszínben. Fontos lépés az e-jegyrendszer bevezetésének előkészítése.

Az említetteken kívül, még számos helyi szervezet vesz részt szakmai partnerként a Zöld Színház Projektben: a Zöld Kapcsolat Egyesület, Holocén Egyesület és a Zöld Akció Egyesület a szemléletformálásban segít, a Magyar Madártani Egyesület szakmai tanácsadással járul hozzá a Projekthez, valamint lehetővé teszi, hogy idővel madárbarát intézménnyé váljon a teátrum, az Ébredj Alapítvánnyal pedig faültetési akciókban működik együtt a színház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában