Egészségügyi szakemberek

2019.11.24. 11:30

Tudásban szintet léptek

Szakápolói és szakasszisztensi végzettséget igazoló okirataikat vették át pénteken a megyei kórházban dolgozók közül félszázan.

Nagy-Hankó Krisztina

A perioperatív asszisztensek boldog csoportja az oklevelükkel

Fotó: Bujdos Tibor

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázata keretében közel 300 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segíti a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház szakdolgozói és szakorvosai számára képzési programok megvalósulását.

A projekt keretében nyolc szakterületen képeznek szakdolgozókat. A most átadott bizonyítványokat aneszteziológiai szakasszisztensek, endoszkópos szakasszisztensek, onkológiai szakápolók, pszichiátriai szakápolók és gyógyfoglalkoztatók, sürgősségi szakápolók, illetve perioperatív asszisztensek vették át. Utóbbiak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalnak köszönhetően kapták meg a lehetőséget. Tanulmányaikat a „Munkaviszonyban állók képzési támogatása” keretében megvalósult programban végezték el.

Helyben volt

A szakdolgozói képzéseket az ápolási igazgató és az intézeti szakoktató vezetésével az oktatási csoport tagjai segítették. Az oktatásokba bekapcsolódtak a kórházban dolgozó felsőfokú végzettségekkel rendelkező szakdolgozók és szakorvosok is. A dolgozókat Vas Mónika ápolási igazgató köszöntötte, aki kiemelte, hogy ez alkalommal ötven bizonyítványt osztottak ki, de további dolgozók képzése is folyamatban van. Humánerőforrás biztosítása céljából a kórház sokféle erőfeszítést tesz. Egyrészt toborozza az új munkaerőt, másrészt a meglévő munkavállalókat segíti ahhoz, hogy megszerezzék a megfelelő szakképesítést. A személyi, környezeti és tárgyi feltételek is adottak voltak ahhoz, hogy helyben történjen a képzés, a kórház területén. Segítették ezzel a munkavállalóikat, hiszen nem kellett messzire utazniuk a tanfolyam miatt.

Szabadidejükben tanultak

„Az ünnepélyes bizonyítvány átadásával azt szerettük volna megmutatni, hogy fontosak a kórház számára a most végzett szakápolók” – fogalmazott Vas Mónika. Hiányszakmákat töltenek majd be, hiszen jelenleg nincs a városban hasonló képzés. Illetve a megfelelő szaktudással rendelkező személyek nagy része nyugdíjba vonult vagy elkerült az intézményből. Ezek a dolgozók felismerték, hogy szükség van a továbbképzésükre a munkájukhoz. A mindennapi teendőik mellett végezték el a tanfolyamot, szabadidejüket, energiájukat áldozták a tanulásra. A saját szakterületükön kaptak speciális képzést, szaktudást, amely segíti majd őket a magasabb színvonalú betegellátásban – tetet hozzá az ápolási igazgató.

Akad még motiváció

„A tanulás, a tanfolyam elvégzése nem volt könnyű, de segítettük egymást a kollégákkal” – mondta el Domby Orsolya onkológiai szakápoló. Nem kezelhetett a kemoterápiás ambulancián betegeket, amíg nem szerezte meg a képesítést. Az utóbbi időben adminisztratív munkát végzett, de a bizonyítvánnyal a kezében már újra a betegekkel foglalkozhat. A fizetése ugyan nem emelkedik, tudásban azonban sokat számít a megszerzett képesítés és ez is lehet motiváló. Közel 25 éve dolgozik az egészségügyben, de úgy érzi még mindig van benne lelkesedés a szakma iránt – hangsúlyozta a szakápoló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában