Miskolc

2019.11.21. 17:30

Elkötelezett segítők támogatják a beköltözést

Az idősotthonba költözés nem feltétlenül jár együtt az életminőség romlásával, amiben a felkészítés segít.

Detzky Anna

Szüreti báli műsor az Őszi Napsugár Otthonban

A 2018. évi Demográfiai Évkönyv adatai szerint hazánkban a 65 év felettiek 19 százalékát tartják el a családtagjai. Azok számára, akikről nem tudnak saját lakásukban, vagy szeretteik körében gondoskodni, megoldást jelenthet az idősotthonba költözés. A Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény (MESZEGYI) munkatársai tájékoztattak minket, hogyan segítik az alkalmazkodás folyamatát.

– Intézményünk január 1. óta a teljes szociális ellátást felöleli. Idősek otthonába való bekerülés feltétele az önkéntes – saját elhatározáson – alapuló döntés, amelyet követően az idős írásban kérelmet nyújt be az intézménybe. Az intézményvezető írásban tájékoztatja az ellátást igénylőt vagy törvényes képviselőjét az igény nyilvántartásba vételéről, valamint az előgondozás elvégzésének időpontjáról. Az előgondozás során tájékozódunk az intézményi ellátást igénybe vevő életkörülményeiről, egészségi állapotáról, szociális helyzetéről, a megfelelő, személyre szabott szolgáltatás biztosítása érdekében. Feltárjuk előtte az intézmény által nyújtott szolgáltatásokat, tárgyi feltételeket, házirendet, a megállapodás feltételeit és felkészítjük a beköltözésre.

Amennyiben az intézmény szolgáltatása az adott személy szükségleteinek, állapotának nem felel meg, az előgondozást végző munkatárs az ellátott számára más, szükségletének megfelelő ellátási formát javasol – tájékoztatott Krajnyákné Papp Henrietta, a MESZEGYI Szociális Szakosított Ellátások Igazgatósága szakmai igazgatóhelyettese.

Krízis, de feloldható

A MESZEGYI három telephelyen biztosít idősotthoni ellátást, jelenleg teljes kihasználtság mellett. Ebből kifolyólag hosszabb várakozási idő is eltelhet a tényleges bekerülésig, várólista működik az intézményben.

A kérelmeket érkezési, illetve sürgősségi sorrendben bíráljuk el, például nem megfelelő szociális körülmények esetén. Három telephelyünkön: az Őszi Napsugár Otthonban 437 férőhely, az Aranykor Idősek Otthonában 96 férőhely, és a Szent Hedvig Otthonban pedig 75 férőhely áll rendelkezésre. Mindhárom telephelyen két, három és négyágyas szobákban biztosított az elhelyezés. A bekerülés az esetek többségében krízis, mind az ellátott, mind a hozzátartozói, a család számára. Mentálhigiénés kollégáink elsődleges feladata, hogy segítsék az intézményi beilleszkedést, hosszabb távon a mentális egészség, életminőség fenntartása, a testi, lelki, szociális biztonság megteremtése.

Mindezek megléte, egy kiegyensúlyozott életciklust hozhat az ellátott életébe, például új barátságok, közösségi élmények, amely új távlatokat nyithat számára – hangsúlyozta Krajnyákné Papp Henrietta

Speciális lehetőségek

A Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény Célcsoport Specifikus Szociális Ellátások Igazgatósága három telephelyen működtet az időskorúak számára átmeneti elhelyezést biztosító gondozóházat. A gondozóházba a felvétel önkéntes, átmeneti időszakra maximum 1 év időtartamra történhet. Például kórház utáni lábadozás esetén, a család tehermentesítésére, ahol idős beteget gondoznak, illetve az ápolást, gondozást nyújtó otthonba történő elhelyezést megelőzően. Gondozóházaink 2-3 ágyas férőhellyel rendelkeznek, kertkapcsolatosak.

A megváltozott új környezet beilleszkedési nehézségeket okozhat az idős számára, ezért ebben az esetben is mentálhigiénés szakemberek segítik egyéni szükségleteknek megfelelően a változások feldolgozását. Általában személyes, vagy csoportos segítőbeszélgetés keretében történik a felkészülés. A családtagokkal való rendszeres együttműködés hozzájárul ellátottjaink mentális egészségmegőrzéséhez. A kapcsolattartás egyik lehetősége az intézményi házirendben szabályozott látogatási idő biztosítása, természetesen figyelembe véve az egyéni igényeket is. Emellett a hozzátartozónak bármikor lehetősége van az ellátottat rövidebb – hosszabb időre otthonába hazavinni – tudtuk meg Győrffy Judittól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában