Tarcal

2019.11.27. 18:30

Egy év is nagy idő

Születésnapot ünnepelt a napokban a Tarcali Hagyományőrző Népdalkör.

Bánhegyi Gábor

Fotó: Zsolt.Repasy

Korábban Tarcalon sokáig működött az Örökifjak Népdalkör, de aztán a tagok lemorzsolódása miatt szép csendben megszűnt. A tarcali 6 Puttonyos Borfalu vezetője, Újvári Marika azonban gondolt egyet, és megalakította a Tarcali Hagyományőrző Népdalkört, amely a napokban ünnepelte egyéves születésnapját.

Tizennégyen

– Azt hittem, nehéz dolgom lesz, de egyáltalán nem így történt – mondja Újvári Marika. – Meghirdettük a helyi újságban, hogy alakulna egy ilyen csapat, és szinte azonnal jöttek az érdeklődők, akik aztán másokat is hoztak magukkal, így mire kicsit felocsúdtunk, már tizennégyen lettünk. Közülük ketten férfiak, így ebben a népdalkörben nőuralom van – teszi hozzá nevetve.

Az alakulás után a legnagyobb feladat a repertoár kialakítása.

– Első lépésként megkérdeztem, ki milyen népdalokat ismer, és abból alakítottunk ki egy csokrot. Ezek a csokrok általában tematikusak szoktak lenni, és miután Tokaj-Hegyalján vagyunk, ezért szinte magától adódott, hogy bordalokkal kezdtünk foglalkozni. Jó lenne természetesen helyi kötődésű népdalokat is betanulni, de ilyet egyelőre még nem találtam, viszont azért nem vagyunk híján a zempléni daloknak sem.

Szokni a színpadot

A fellépések sem kerülik el a csapatot.

– Minden népdalkörnek a legnagyobb próbatétele a fellépés több szempontból is – mondja a népdalkör vezetője. – Egyrészt, ha nincsenek fellépések, akkor ezek a körök szépen lassan elhalnak, hiszen nem csupán azért énekelünk, hogy magunkat szórakoztassuk, hanem hogy megmutassuk, mit tudunk. Más szempontból viszont hatalmas lépés a színpadra állás annak, aki még nem próbálta korábban. A színpadot, a színpadi jelenlétet szokni kell, ilyenkor mindegy, hogy kinek milyen tapasztalata van az élet más területén. Le kell győzni a lámpalázat, és úgy kell teljesíteni. Éppen ezért, hogy a kellő egyensúly meglegyen, egyelőre a helyi rendezvényeken léptünk fel. Egyetlen egyszer voltunk eddig „külföldön”, amikor a Tokaji Bornapokon volt egy nagy sikert aratott fellépésünk. Szerencsére tart a csapat lendülete, és az önkormányzat teljes támogatását is bírjuk, ezért bízunk abban, lesz még sok további születésnapunk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában