Sátoraljaújhely

2019.10.29. 18:00

Szakmunkások lettek

Hegesztőnek tanulhattak a fogvatartottak, máris dolgozhatnak.

A gyakorlati képzés

Sikeresen hegesztő vizsgát tett a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben az a 17 fogvatartott, aki részt vett az idén márciusban megkezdődött „Fogvatartottak reintegrációja” nevű kiemelt projekt keretein belül szervezett, 960 órás hegesztő szakmaképzésen.

A szakmaképzést a SZTÁV Felnőttképző Zrt. szervezte, ahol a fogvatartottak mind elméleti, mind gyakorlati síkon elsajátították a hegesztési technikák alkalmazásának módját, megismerhették a különböző eljárások közötti különbségeket, valamint a szakemberek számára fontos háttérinformációkat. Az oktatás során nagy hangsúlyt fektettek a munkavédelmi, tűzvédelmi előírások megismerésére is.

A fogvatartottak kiválasztásánál fontos szempont volt a szakképzetlenség és az, hogy az elsajátított hiányszakmában akarjanak is dolgozni. A bizonyítvány kiosztása után 7 fogvatartott szakmunkásként dolgozhat a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben, míg a többiek részére – a szabadulásukig hátralevő időre – a környező intézetek adnak majd munkalehetőséget. Természetesen a büntetés-végrehajtási intézetekben folyamatosak a felújítások, építések, ezért a végzettek biztosan nem maradnak munka nélkül.

A fogvatartottak a gyakorlati képzést jobban szerették az elméletnél, mivel azonnal kézzel fogható eredményeket értek el, és az oktatói gondoskodás is jobban éreztette hatását. A legjobban kedvelt technika a lánghegesztés volt, mivel a fogvatartottak elmondása alapján, itt még lehetőségük nyílt szebben eldolgozni a varratokat és javítani az esetleges apróbb hibákon. A vizsga elnöke felhívta a fogvatartottak figyelmét a folyamatos tanulásra és szakmai alázatra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában