Önkormányzati választás 2019

2019.10.17. 20:00

Stabil miskolci kormányzóerő

A huszonhét tagú miskolci közgyűlésben a Velünk a Város tizenöt mandátuma stabil többséget biztosít.

Szaniszló Bálint

Képünk az előző miskolci közgyűlés utolsó ülésén készült. Jelentősen átalakul a testület

Forrás: ÉM

A vasárnapi választás nyomán a szerda délutáni állapot szerint a Veres Pál megválasztott polgármestert támogató Velünk a Város Egyesület és az őket támogató pártok és egyesületek jelöltjei szerezték meg Miskolc 19 egyéni választókerület közül 15-ben a képviselőséget. A többi 4 egyéni választókerületben a Fidesz-KDNP jelöltjei győztek. Ezek közül két kerületben nem volt jelöltje a Velünk a Város Egyesületnek: egyikben haláleset, a másikban visszalépés miatt.

Eggyel kevesebben, mint eddig

Idén év elejére 155 851-re apadt Miskolc lélekszáma. Ezzel a lakosságszámmal Budapest, Debrecen és Szeged mögött a negyedik helyen áll Miskolc. A csökkenés azt hozta magával, hogy a mostani önkormányzati választáson eggyel kevesebb egyéni körzet jelöltjeire szavazhattak a város voksolásra jogosult polgárai, ezáltal csökkent tehát a városi közgyűlés létszáma 27 főre.

A 19 egyéni képviselőn túl a további 8, kompenzációs listán megszerezhető mandátummal együtt jön ki a 27 tagú miskolci közgyűlés. A kompenzációs lista megállapításához azokat a szavazatokat számítják be, amelyek nem eredményeztek mandátumot az egyéni választókerületekben.

A tegnap délutáni helyzet szerint Miskolcon a Velünk a Város Egyesület nem szerzett listás helyet a közgyűlésben. A 8 mandátum közül hatot a Fidesz-KDNP listája szerezte meg, 1-1 mandátum a Mi hazánk Mozgalomé és az Új Lendület Miskolcért Egyesületé.

Új és tapasztalt képviselők

Ha összevetjük a megszerzett mandátumokat, akkor a város vezetésével felhatalmazott csoportnak 15 mandátuma van, amely megnyugtató többséget jelent a közgyűlésben a döntéshozatalokkor. Az ellenzék legnagyobb ereje a Fidesz-KDNP lesz, amely a 4 egyéni és 6 listás képviselői hellyel rendelkezik. Ez a két csoportosulás teszi ki a miskolci közgyűlés döntő többségét.

A képviselői és közgyűlési munkában tapasztalt testületről van szó. A hamarosan megalakuló új közgyűlésben ugyanis 16 olyan képviselő van, aki újrázik, azaz az előző ciklusban is tagjai volt a testületben. Vannak olyan képviselők is, szám szerint hárman, akik a két ciklussal korábbi miskolci közgyűlésben dolgoztak képviselőként. Mindössze 7 olyan képviselő lesz a közgyűlésben, aki számára új lehet ez a munka.

Megválasztott miskolci képviselők

Egyéni választókerületi

1. Badány Lajos (Velünk a Város)

2. Cseléné Figula Edina (Velünk a Város)

3. Hegedűs Andrea (Velünk a Város)

4. Borkuti László (Velünk a Város)

5. Szarka Dénes (Velünk a Város)

6. Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város)

7. Fodor Zoltán (Velünk a Város)

8. Révész Péter (Velünk a Város)

9. dr. Mokrai Mihály (Velünk a Város)

10. Szopkó Tibor (Velünk a Város)

11. dr. Nagy Ákos (Fidesz-KDNP)

12. Erdei Sándor Zsolt (Velünk a Város)

13. dr. Simon Gábor (Velünk a Város)

14. Deák-Bárdos Mihály (Fidesz-KDNP)

15. Gazdusné Pankucsi katalin (Fidesz-KDNP)

16. Bazin Levente (Velünk a Város)

17. Bartha György (Velünk a Város)

18. Varga Andrea (Velünk a Város)

19. dr. Kovács László (Fidesz-KDNP)

Konpenzációs listás

dr. Alakszai Zoltán (Fidesz-KDNP)

Glatz Katalin (Fidesz-KDNP)

Hollósy András (Fidesz-KDNP)

dr. Kiss János (Fidesz-KDNP)

Kopcsó Gábor (Új Lendület Miskolcért, Molnár Péter (Fidesz-KDNP)

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk)

Soós Attila (Fidesz-KDNP)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában