Állatvilág

2019.10.01. 13:30

Megfigyeljük a madarakat

Európai Madármegfigyelő Napokat rendeznek október 5-6. között, hat megyei helyszínnel.

Detzky Anna

A megfigyelések során előkerül a messzelátó és a távcső is

Hét madárfaj hősies vándorútját követi nyomon a Veszélyes vándorlás című nemzetközi akciósorozat, közel egy tucat ország részvételében, a BirdLife International szervezésében. A kezdeményezés keretében rendezik meg az Európai Madármegfigyelő Napokat.

– Hat településen: Gelejen, Mezőkövesd és Bogács között, Nagyszék-lápán, Szalonnánál és Újmassán tartunk programokat. Az Őskohó közelében madárgyűrűzésre hívjuk a állatbarátokat szombat reggel 9-től 15 óráig, összevonva a Múzeumok Őszi Fesztiváljával – ismertette Somoskői Péter, a Bükki Helyi Csoport alelnöke. – Itt elsősorban az erdőben élő énekesmadarakat láthatják az érdeklődők. Az újmassai az egyetlen helyszínünk, amit kifejezetten azért választottunk, hogy azok is el tudjanak jönni Miskolcról, akik kevésbé mobilisak. Viszonylag könnyen, még kerekesszékkel, babakocsival is megközelíthető területről van szó, ezért mindenkit várunk. A máshol tervezett események pedig a nagyobb számú, vonuló vízimadarak életét mutatják be. Ezek helyéről és idejéről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján adunk tájékoztatást.

Téli vendégeinkkel

A szervezők már a héten felkészülnek a madármegfigyelésre.

– Az előkészítés során beetetjük a madárkákat és eleséggel közelebb csaljuk őket. Hálókat feszítünk ki, mert elsősorban kézben tartva tudjuk majd megmutatni őket a nagyközönségnek. Azokat pedig, amelyek nem jönnek be a hálóba, hangról és távcsővel próbáljuk azonosítani. A többi településen ehhez létszámösszeírás is kapcsolódik. Ősz elején már nem zavarjuk meg az állatok életciklusát, hiszen túl vannak a költésen. Az itt lakó madarak általában most cserélik a tollazatukat. Ezt évente ismétlik, mert ennyi idő alatt kopik el a tollruhájuk. A tőlünk elköltöző madarak mostanra útnak indultak. Viszont a látottak között lehetnek északi madárfajok, amelyek csak télire vendégeink, például a pintyfélék és a csíz – tudtuk meg a helyi csoport alelnökétől.

Etetés és búvóhelyek

Apró figyelmességekkel mi is segíthetjük a körülöttünk élő madarak életét télen.

– Egyelőre még van elég eleség a fiókáknak, de a fagy beálltával majd segítség lesz számukra a lakossági etetés. Ha nem gereblyézzük teljesen össze a leveleket a kertünkben, azzal szintén támogathatjuk például a rigófélék életét, akik nagyon szeretnek a földön rovarok után keresgélni. A pókok egyik kedvenc búvóhelye a lehullott levélkupac, ahol a madarak így könnyebben megtalálják őket. Bokrok meghagyásával, ültetésével lehet még növelni az élő- és búvóhelyek számát – sorolta a madarász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában