Diósgyőri vár

2019.10.10. 20:00

Jövőre biztosan továbbépül már a Diósgyőri vár

Sikeres közbeszerzés után már az év végén átadják az építőnek a munkaterületet a Diósgyőri vár területén.

Szaniszló Bálint

A Diósgyőri vár

Fotó: Kozma István

A Diósgyőri vár fejlesztésének befejezése 2021 végére várható – jelentette be a közelmúltban dr. Alakszai Zoltán, Miskolc Megyei Jogú Város jegyzője. Ezt annak ismeretében jelentette ki, hogy sikeres közbeszerzési eljárás után már ebben az évben átadják a kivitelezőnek a várfejlesztéshez szükséges területet, azaz jövőre már biztosan érdemben megkezdődik a grandiózus, összességében 15,9 milliárd forintból megvalósuló beruházás.

Használható funkciókkal

Az már évekkel ezelőtt kiderült, hogy a Modern városok program keretében – folytatva a már megkezdett munkát – lényegében teljesen újjáépítik a Diósgyőri várat. Az összességében tízmilliárdos nagyságrendű fejlesztés érinti a vár környékét is.

Rostás László, Miskolc volt főépítésze – aki a továbbiakban is felelős a várprojektért – így fogalmazott: „Ha végignézzük a létrejövő vár tereit, látjuk, hogy azok mindegyike használható lesz, azaz olyan funkciókat tudunk beletenni, amikkel – ha folyamatosan használjuk is őket – a romlás, pusztulás lehetőségét kizárjuk. Gyakorlatilag már az eddig megtörtént rekonstrukcióval évi 30 ezerről 100 ezer fölé tudtuk a Diósgyőri vár látogatottságát srófolni. Ha az újabb ütemmel tudjuk ezt a növekedést tartani, akkor az ebből befolyó bevételből képes lesz önmagát fenntartani intézményként. Fontos alapvetés, hogy a jelenleg meglévő terek és funkcióik megmaradnak. Semmiféle olyan új funkció nem lesz, ami a jelenlegieket csorbítaná…”

Megmutatni a jelen emberének

A szándékok szerint tehát a Diósgyőri vár esetében egy olyan fejlesztésről van szó, amelynek eredményeként be lehet mutatni a huszonegyedik század emberének, hogy Nagy Lajos idején, a vár fénykorában hogyan is nézhetett ki maga az építmény, milyen volt akkor a várbeli élet, milyenek voltak a viszonyok.

Ütemezett források

A kormány ütemezetten, idén 2 milliárd forinttal, jövőre 4 milliárddal, 2021-ben pedig 4,2 milliárd forinttal támogatja fejlesztést.

A vár továbbépítésének részleteiről annyit sikerült megtudnunk ezzel kapcsolatban, hogy a felújítás következő ütemeiben szerepel többek között a vizesárok helyreállítása és a hidak újjáépítése. Visszaépítik a nyugati palotaszárnyat, a palota magas tetőit, rekonstruálják a tornyokat, megépítik a gyilokjárókat és védőtetőket. Rekonstruálják a régi konyhaépületet is.

A rekonstrukció során a külső vár felújítását is elkezdik. Fontos cél tehát, hogy visszaadják a várnak és környezetének középkori hangulatát. A Királynék kertjét például olyanná varázsolják majd, amilyen az egykor lehetett: fűszer- és gyógynövényekkel telepítik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában