Állatvilág

2019.10.12. 09:30

Agáma volt a meglepetés

Kis állatorvosnak érezhették magukat hétfőn az óvodások az állatok világnapja alkalmából.

Detzky Anna

A gyerekeknek nagy élmény volt a program

Fotó: Ádám János

A Miskolci Állatkórház minden évben nyílt napra hívja az ünnepen a közeli óvoda gyermekcsoportjait, hogy a felelős állattartás alapjaiba már ilyen kis korban bevezessék őket. Emellett bemutatják a rendelőben található készülékek működését és a játékos vetélkedőn apró ajándékokat osztanak ki. A Miskolci Állatkert és Kultúrpark közreműködésével pedig egy-egy egzotikus élőlényt is bemutattak hétfőn.

– Hosszú évek óta az állatok világnapján a gyerekeknek játékos ismertetést szoktunk adni. Emellett kicsit belekukkanthatnak az orvosi munkába is. Kettő óvodai csoport érkezik ma, és egy-egy órát töltenek nálunk. Az egész alkalom meglepetésekből áll, de a legnagyobb attrakció a vadállatok – mondja dr. Puskás Gábor kamarai specialista, vezető állatorvos. – Az állatorvoslásban is hab a tortán, ha egzotikus állatokkal találkozunk. Ma egy kígyó és egy szakállas agáma volt a vendégünk. Mindkettőt meg lehetett simogatni, és a két faj tartásáról rövid tájékoztatást kaptak a gyerekek. Ezzel szeretnénk a hüllőket is népszerűsíteni.

Élménnyel tanítanak

A Miskolci Állatkórház vezetőjét a program óvodásokra gyakorolt hatásáról faggattuk.

– Sokkal tisztább az elképzelésük a mai gyerekeknek az állattartásról, mint húsz évvel ezelőtt. Ők már látják, hogy nem elég játszani a kutyával, hanem emellett el kell végezni olyan dolgokat, amelyek a tartással kapcsolatosak. Rettentően örülök, hogy ez a generáció valószínűleg úgy fog állatot választani, hogy az mindkét fél számára élhető legyen. Ünnepi alkalmunk mindenképpen élmény a gyerekeknek, és feltételezem, hogy jól megragad az emlékezetükben, mivel kézzelfogható tudást kapnak. Azért, hogy a program ne váljon unalmassá sok mindent ők csinálnak, amit biztonságosan megtehetnek.

 

Nem messze található tőlünk a Jókai Mór Református Óvoda, és a kicsik többsége a környéken él. Pozitív visszajelzés a szülők részéről, amikor egy-két hónap múlva jönnek a kedvenccel, és felemlegetik, hogy itt volt a gyerkőc, és mesélt otthon – mondta az állatorvos.

Tájékozottan érkeznek

Az első csoporttal érkező óvodapedagógus elmondta, hogy az intézmény kiemelt figyelmet fordít a környezeti nevelésre.

– Az óvodánkban hagyomány, hogy az állatok világnapját itt szoktuk megünnepelni, hogy a gyerekek minél közelebb kerüljenek az állatokhoz. Most nagycsoportosokkal jöttünk, akik jövő szeptemberben már iskolakötelesek. Egyébként különböző foglalkozások keretein belül a hétköznapokon is igyekszünk az ovisok tapasztalatait és ez irányú ismereteit szélesíteni. Így megtanulják, hogyan gondoskodjanak az állatokról, miként kell őket szeretni és mit nem szabad velük csinálni – mondta Zsíros Cintia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában