fűtési szezon

2019.09.25. 14:00

Tűzifa, szén: honnan és milyet, ez nem mindegy

Kezdődik a fűtési szezon, van, ahol már be is gyújtottak.

Hegyi Erika, Tajthy Ákos

Bucskó György Encsen tűzifával is fűt

Fotó: Bujdos Tibor

Szeptember közepén indult, és hivatalosan nyolc hónapon át tart a fűtési szezon. Bár jelenleg éppen enyhébb az idő napközben, este már azért hűvös van, az időjósok szerint jövő héten újabb lehűlés érkezik. Napról napra többen fűtenek be. Bár vannak, akik előre gondolkodtak, a tapasztalatok szerint elmondható, hogy a fával fűtők többsége csak mostanság szerezi be a télre való tüzelőanyagot.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Né­bih) Tűzifát csak okosan! című hasznos tájékoztató kiadványában igyekszik felhívni a figyelmet, hogy mi mindenre – beszerzési helyek, fűtőérték, ár, szavatosság – kell figyelni tűzifavásárláskor.

F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke üdvözölte a fűtőanyagok – szén és fa – minőségének folyamatos ellenőrzését; mint mondta, ez kulcsfontosságú a levegő minőségét tekintve. (Mint ismert: a fűtés miatti rossz levegőről mi is sokat írtunk.) Hozzátette, megtörtént a megyénkben a leghátrányosabb helyzetűeknek eladásra kínált sajóvölgyi szén szúrópróbaszerű vizsgálata is, melyek eredményeit a közeljövőben hozzák majd nyilvánosságra.

Élve a lehetőséggel

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2016-os mikrocenzusának adatai szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye több mint 282 ezer lakásából még mindig nagyon sokban fűtenek fával (főleg vidéken és a kertvárosokban), de legalábbis megvan a lehetősége a fával való fűtésnek is.

Bár vannak, akik előre gondolkodtak, a tapasztalatok szerint az érintettek többsége csak mostanság szerzi be a télre való tüzelőanyagot. Ebben persze közrejátszhat az is, hogy az elmúlt években folyamatosan nő a tűzifa ára, ezért sokan az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást.

Szintén a KSH által közöltek szerint míg tavaly januárban 3600 Ft/100 kilogramm áron kínálták a tűzifát, addig az év végére már 3890-ért lehetett hozzájutni. Idén augusztusban pedig ez az ár már 3960 forint, vagyis 2018 év elejéhez képest háromszázhatvan forinttal volt több, miközben a vezetékes gáz ára változatlan maradt (101 forint köbméterenként).

A szakemberek szerint sokan tértek át a fával való fűtésről más technológiára. A több mint húsz éve tűzifa-kereskedéssel foglalkozó Mata József például lapunknak úgy fogalmazott: míg 2017-ben érdeklődő lett volna, fa viszont alig volt, mostanra ez megfordult: fa van, de – ahogy fogalmazott – nem nagyon akarják már azt vinni.

Ha nincs más

Vannak persze olyan területek is, ahol nincs mód áttérni más fűtési technológiára. Ők kénytelenek megvenni a tűzifát, még ha drága is. A rászoruló családok számára jó hír, hogy – ahogyan arról néhány hete beszámoltunk – megyénk háromszázötvennyolc települése közül háromszázhárom jutott tüzelőanyag-támogatáshoz idén az erre kiírt pályázat keretein belül.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan vészelik át a fűtési időszakot az olvasóink, akik fával vagy fával is fűtenek.

Kandalló, cserépkályha

Az encsi Fügeczki Istvánné Rózsika és párja, Bucskó György a héten fűtött be először. Az abaúji városban nincs távfűtés, így az itt élők gázt vagy fát használhatnak. A nyugdíjas pár családi házban él. Van központi fűtésük, mely gázkazánnal működik, de a földszinti nappali szobában kandalló adja a meleget.

Legtöbbször elég a kandallóba begyújtani, mert az teljesen befűti a földszintet, csak hidegebb téli napokon kell rásegíteni a gázzal. Rózsika elárulta azt is, hogy az emeleti hálószobába úgynevezett infrapanelt szereltek a plafonra, ami kellemes hőmérsékletet biztosít lefekvés előtt. Felhívta a figyelmet: a kandallóba csak száraz fát szabad tenni, így ő mindig az egy évvel korábban vásárolt fát használja fel a fűtéshez.

Az Ómassán élő Devera István fával és szénbrikettel fűti lakását és a városrészben igazodási pontnak számító Vadász kocsmát.

– Itt mindenki fával fűt, más lehetőség nem nagyon van. Én két cserépkályhával fűtök, nekem tizenkettő-tizenhárom köbméter fára van szükségem, amit az erdészettől veszek – mondta, tanácsot is adva: bükköt, tölgyet és gyertyánt érdemes venni, mert ezeknek van a legjobb fűtőértéke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában