munkavállalás

2019.09.10. 20:00

Nyugdíjas, de még keresni akar

A nyugdíj mellett bármennyi munkabért lehet keresni. Csak a közszférában dolgozók ütköznek korlátba.

Hegyi Erika

Nem mindegy, milyen az elvégzendő munka

Forrás: ÉM

Egyik olvasónk azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy nyugdíjasként dolgozni szeretne, de nem tudja, milyen szabályok vonatkoznak a munkavállalásra. Attól fél, hogy elveszítheti a nyugdíját, és azt hallotta, hogy csak bizonyos összeget kereshet nyugdíjasként. Egy másik 65 év feletti olvasónk is azon gondolkodik, hogy munkába álljon, mert úgy érzi, otthon nem telnek elég tartalmasan a napjai.

Lapunk utánajárt, miként vállalhatnak munkát azok, akik már nyugdíjba vonultak. Szakértőnk Nyerges Kristóf volt, a Nyugdíj-kiegészítés Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnöke.

Rögtön a beszélgetésünk elején leszögezte: 2019. január 1-jétől a nyugdíjasok bármennyit dolgozhatnak és bármennyit kereshetnek, nem veszítik el a nyugdíjukat. Dolgozhatnak tovább a volt munkahelyükön, más munkahelyen, de akár nyugdíjas-szövetkezeten keresztül is. A munkabéréből minden esetben csak a 15 százalék személyi jövedelemadót vonják le.

– Amennyiben valaki munkát szeretne találni, nagy segítséget nyújthatnak a nyugdíjas-szövetkezetek. A szövetkezeteknek ugyanis vannak partnerei, nagy a rálátásuk a munkaerőpiacra, és jó kapcsolatrendszert építettek ki a cégekkel. Másrészt a szövetkezet egyfajta védelmet nyújt a nyugdíjasok számára, akárcsak a diákszövetkezetek a diákok számára. Hiszen nem a nyugdíjasnak kell tárgyalnia és szerződést kötnie a céggel, ha pedig esetleg nem akarják kifizetni, nem neki kell behajtania a pénzt. Mindezt a szövetkezet intézi. A szövetkezetek kérhetnek havi díjat a szolgáltatásukért, de nálunk például nincs ilyen díj. Van, ahol biztosítási díjat kérnek vagy adminisztrációs díjat, esetleg bérszámfejtési díjat, általában havi 500 forinttól pár ezer forintig terjedhet ez az összeg – sorolta Nyerges Kristóf.

Különböző okokból

Lapunknak elmondta azt is, sok nyugdíjas keresi őket. Egy részük azért szeretne dolgozni, mert unatkozik otthon, nem tudja tartalmasan eltölteni a szabadidejét. Másik részük nagyon szereti a munkáját, ezért folytatná nyugdíjasként, de bizony vannak olyanok is, akik kénytelenek tovább dolgozni, mert nagy szükségük van a pénzre.

A közalkalmazottak nem

A nyugdíjasok foglalkoztatásához ugyanolyan foglalkoztatás-egészségügyi vizsgálat szükséges, mint az aktív munkavállalók esetében. Nyilván más feltételeknek kell megfelelniük a kamionsofőröknek vagy a darukezelőknek, mint például az árufeltöltőknek. A tapasztalat az, hogy a nyugdíjasként munkát vállalók általában maradnak a szakmájukban.

Különleges helyzetben vannak azok, akik nyugdíjasként közalkalmazottként vagy köztisztviselőként szeretnének dolgozni, tudtuk meg az elnöktől. Nekik a foglalkoztatásuk idejére le kell mondaniuk nyugdíjuk folyósításáról. Kivételes helyzetben vannak a tanárok, akik megbízási szerződéssel heti 14 órát taníthatnak iskolában óraadóként.

– Az még megjegyzendő, hogy a nyugdíjas közalkalmazottak egyéb munkahelyen vállalhatnak munkát nyugdíjazásuk után, bár nem jellemző, hogy valami teljesen mással szeretnének foglalkozni idős éveikben – tette hozzá Nyerges Kristóf.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában