Geszti Szerelem Napok

2019.09.27. 13:30

Felélesztenék a Geszti Szerelmet

Tóth Lajos borász örülne, ha ismét szőlők borítanák a hegyet.

Tóth Balázs

Tóth Lajos

Fotó: Tóth Balázs

A hétvégén tartották a Geszti Szerelem Napokat, amelyen előadást tartott az egykor volt helyi borfajtáról, a Geszti Szerelemről Tóth Lajos borász. Mint mondta, egy helyi lelkipásztor, Dózsa Molnár Dániel 1963-ban az Észak-Magyarországban megjelent érdekes cikkeiből ismerhető meg a bor története. Geszten már az 1500-as években műveltek szőlőt és készítettek bort.

Mindenhol volt

– Az 1770-es évektől itt mindenhol szőlő volt. A mostani szőlőkataszteri besorolás szerint minden terület első osztályú kataszter, 300 ökopont alatt nincs terület. A gesztieknek nem is volt szőlőjük, grófok, bárók szőlőültetvényei voltak itt, és nem is volt jó itt lakni, de termelni igen. A lengyel kóser bort is itt készítették, számos zsidó borkereskedő család költözött ide – erről árulkodik a ma már elhagyott zsidó temető is –, s szekéren vitték a bort Lengyelországba. A filoxérajárványban elpusztult a szőlők helyén szántók lettek – elevenítette föl az előzményeket Tóth Lajos.

Azonban 1880-ban Lábos Bertalan oskolamester újrakezdte a telepítést, hegyaljai fajtákat hozott, furmintból, rizlingből, hárslevelűből ezer-ezer oltványt. Visszasegítette az itt élőket ahhoz, hogy ismét szeressék a szőlőt.

– Ők adták az ebből a fajtákból készült fehér cuvée bornak a Geszti Szerelem nevet. Jó aszú is készült Borsodgeszten. Dózsa Molnár leírta azt is, hogy ő is próbált aszút készíteni, de már nem voltak megfelelő fajták, Lábos 1923-ban meghalt, a szőlők kipusztultak, más szőlőfajtákat ültettek a helyükre – folytatta Tóth Lajos.

Megjegyezte, a jelenben ugyanott tartanak, mint 1880-ban. Míg 20-30 éve a hegytetőn balra, jobbra tekintve is szőlő volt, most csipkebokor terem. Családilag telepítettek hegyaljai fajtákat és kékfrankost; szeretnék feléleszteni a Geszti Szerelmet, hátha ki tudják tenni a polcra a környéken vagy országos szinten.

Tóth Lajos szerint az irodalmi megemlékezés édeskés, pezsgős borról szól, Márai Sándor a kácsi fürdőben járva kóstolta meg és írta le róla gondolatait.

– Egyelőre nagyon az elején járunk, 2018-ban telepítettük a fajtákat, amikből tételt tudunk készíteni. Bízom abban, hogy mások is próbálkoznak majd vele. Örülnék, ha ez a hegy arra lenne használva, amire való. A Tibolddaróci Hegyközség rendtartásban is benne van, hogy szőlőkataszterbe akácot telepíteni tilos. A szőlőt szeretni kell, mert tizenkét hónapos mutatvány, foglalkozni kell vele. Aki szereti, az viszont nem fogja megbánni – jegyezte meg a borász. A Geszti Szerelmet természetesen csakis itt, Borsodgeszten lehet majd készíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában