Szeptember 11.

2019.09.11. 16:00

Fekete füst és óriási robbanás volt

Egy hétig csend volt. Majd minden visszatért a maga útjára – emlékszik vissza Tardi Attila a történtekre.

Nagy-Hankó Krisztina

Emlékmű a Pentagonnál

Forrás: AFP

A miskolci gyökerekkel rendelkező volt jégkorongozó 1999-ben, 24 évesen döntött úgy, hogy elhagyja a várost és a hazáját is, máshol próbál szerencsét. Ekkor utazott el az Amerikai Egyesült Államokba, ahol munkát vállalt, és kis idő múlva le is telepedett. A 2001. szeptember 11-i terrortámadás idején Washington DC közelében élt és dolgozott.

Fekete füst szállt

Éppen a Columbia Pike-on dolgoztak a kollégáival, ahol egy templom könyvtárát festették, amikor a terrortámadás történt. Ők a Pentagontól 4-5 háztömbnyire voltak. A Pentagonhoz egy nyílegyenes sugárút vezet. Arra emlékszik, hogy reggel 8 óra 10 perckor hívta telefonon New Yorkból egy ismerőse, aki beszámolt az ottani történésekről. Attila éppen beült az autójába, mert indult valahová, és arra lett figyelmes, hogy egy színes bőrű férfi néz a Pentagon irányába és hirtelen a fejéhez kap. Akkor már mindenki arra nézett. Fekete füst szállt föl, ebből lehetett következtetni arra, hogy itt is történt valami.

Közben Attila folytatta a munkáját, megjárt egy festékboltot, ahová anyagbeszerzésre ment. Az emberek akkor már találgattak, mi történhetett, de biztosan senki nem tudott semmit. Az égen F16-os vadászgépek köröztek. Washington DC-ből mindenkit kifelé irányítottak, gyakorlatilag kiürítették a Pentagon környékét. Óriási forgalom volt az utakon, ezért nem volt érdemes hazaindulni, inkább dolgoztak tovább.

Aztán valamikor délelőtt 11 óra tájban hatalmas robbanást hallottak, sőt éreztek is. Attila elmondása szerint kollégája, aki egy létrán állt, meg is ingott kicsit. Tudták, hogy valami nagy baj van, de akkor már senkit nem engedtek a robbanás közelébe.

Csendes idők

Ezután csendes idők következtek. Mindenkit megrázott a terrortámadás híre, de a hétköznapok folytatódtak, az emberek tették a dolgukat. Amit észrevettek, hogy legalább egy hétig nem jártak az utasszállító repülőgépek, hiszen a reptereket lezárták.

A robbanás helyszíne és annak környéke is le volt zárva, állandó katonai jelenlét volt. Később, amikor megkezdődött az újjáépítés, akkor sem lehetett ott bámészkodni, mindenkit elküldtek a közelből.

Elvesztette két munkahelyét

Attila és családja életére a szeptember 11-i események annyira voltak kihatással, hogy ennek „köszönhetően” a felesége elvesztette két munkahelyét, ahol mellék­állásban dolgozott. Utazási ügynökként és egy ötcsillagos szállodában is tevékenykedett, mivel azonban az idegenforgalom gyakorlatilag leállt abban az időszakban, ezért egyik helyen sem tudták tovább foglalkoztatni.

Egy áldozat, egy pad

Az azóta eltelt évek alatt minden visszatért a régi kerékvágásba. Ma már csak akkor gondol erre a napra, ha az emlékműnél jár, ahová a Magyarországról érkezett vendégeit is el szokta vinni. A Washingtonnal szemközt lévő emlékművet annak a 184 embernek a tiszteletére építették, akik a Pentagon nyugati szárnyába csapódó American Airlines 77-es járatán, illetve az épületben vesztették életüket. Minden egyes áldozatot egy pad jelképez, amelyen a neve olvasható. A padok alakja repülőgépszárnyat formáz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában