Egészség

2019.09.27. 20:00

Betegség-e a macskajaj?

Ne igyunk sokat, de ha már megtettük, vegyünk be aszpirint, és vízzel gyógyítsuk magunkat!

Hegyi Erika

Forrás: Dreamstime

A másnaposság betegség, mondta ki nemrég egy német bíróság egy másnaposság elleni szert gyártó cég perében. Aki ivott már több alkoholt a kelleténél, bizonyára ismeri a cseppet sem kellemes állapotot. De ez valóban tekinthető betegségnek? És mit tegyünk, ha nem tudtunk mértéket tartani? Dr. Dienes István miskolci háziorvost kérdeztük, aki elöljáróban jelezte: a háziorvosok gyakorlatban ritkán találkoznak a másnaposság problémájával.

– Azt nagyon nehéz megmondani, hogy mennyi alkohol szükséges ahhoz, hogy valaki másnap rosszul érezze magát. Ez ugyanis egyéntől függ. Különböző típusú embereknél az alkohol lebontása különböző módon működik. Köztudott, hogy az ázsiai embereknek kevesebb alkohol szükséges ahhoz, hogy ittas állapotba kerüljenek, ugyanis az ő szervezetük lassabban bontja le az alkoholt, mint például az európai embereké. Egy magyar ember, ha megiszik négy sört vagy fél liter bort vagy 3-4 fél deci töményet, minden bizonnyal érezni fogja a másnaposság kellemetlen tüneteit – sorolta dr. Dienes István.

Toxikus állapot

Hangsúlyozta, a másnaposságnak jellegzetes tünetei vannak: szédülés, hányinger, fejfájás, émelygés. Ez abból adódik hogy a szervezetben felszaporodik a formaldehid, ami az alkohol toxikus anyagcsereterméke. Amikor tehát az ember túl sok alkoholt fogyaszt, toxikus állapotba kerül.

– Ezt az állapotot pedig tulajdonképpen vehetjük betegségnek – állapította meg a szakember.

Mit tehetünk ilyenkor, hogy jobban érezzük magunkat? – kérdeztük.

Megtudtuk, érdemes bevenni egy aszpirint, és ajánlott a bő folyadékfogyasztás. A bevitt alkohol túlnyomó része ugyanis eloxidálódik a májban, a maradék elbomlás nélkül ürül ki a szervezetből vizelet formájában vagy a tüdőn keresztül.

A háziorvos felhívta a figyelmet: mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha valakin a túlzott alkoholfogyasztás után tudatállapot-változást tapasztalunk! Ha eszméletét vesztette vagy nehezen ébreszthetővé válik. Az is veszélyes lehet, ha nagyon sokat hány, ha pedig a hányás tudattalan állapotban történik, akkor megvan a veszélye annak, hogy a hányást félrenyeli, és bekövetkezhet a légúti aspiráció. Tehát alkoholt csak mértékkel fo­gyasszunk, törekedjünk a kulturált alkoholfogyasztásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában