Miskolc

2019.08.14. 11:30

Sok a tanuló, de kevés a szakember

A cégeknek is kulcskérdés, hogy megfelelő létszámban jól képzett szakembereik legyenek.

Nagy-Hankó Krisztina

A Miskolci Szakképzési Centrum felkészül a munkaerőpiac igényeire

Fotó: Ádám János

A Szakképzés 4.0 stratégiájával kapcsolatban szervezett pályaorientációs együttműködési egyeztetést a Miskolci Szakképzési Centrum. A szakképzés és felnőttképzés középtávú szakmapolitikai dokumentuma három pilléren nyugszik, melynek főbb elemei a következők: karrierlehetőség, vonzó környezet, naprakész oktatói tudás.

A duális képzés a kulcs

Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja azt hangsúlyozta, hogy a pályaorientáció az iskolák legfontosabb kérdése. Kiemelten kell azzal foglalkozni, hogy a diákok és a szülők megfelelő tájékoztatást kapjanak a képzési lehetőségekről. Az új stratégia komoly változásokat hoz 2020 szeptemberétől. Erre föl kell készülni az érintett szervezeteknek. Együtt gondolkodva szervezni programokat, pályaorientációs rendezvényeket – emelte ki a kancellár.

 

A cégeknek is kulcskérdés, hogy megfelelő létszámban jól képzett szakembereik legyenek. A duális képzésben már most is közösen dolgoznak, hiszen a gyakorlatot a különböző vállalatoknál szerzik meg.

„Minden vállalatnak jól felfogott érdeke, hogy részt vegyen az egyeztetésben” – mondta Kiss László, a sajóbábonyi Kiss Cégcsoport vezetője. Ők folyamatosan tartják a kapcsolatot az iskolákkal, közös rendezvényeik vannak és részt vesznek a duális képzésben is, 50 feletti azoknak a szakmunkás tanulóknak a száma, akik a cégcsoportnál töltik gyakorlatukat.

Élet-halál kérdése

Steványik Tamás, az Elmű-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt. HR-igazgatója szerint élet-halál kérdése a jövőjüket tekintve az új stratégia, ugyanis egyre kevesebb villanyszerelő van, sok a nyugdíj előtt álló munkatárs. Több évtizedes múltjuk van a szakképzésben, Miskolcon most épül egy új tanműhelyük – tette hozzá.

Éves szinten mintegy 50–60 fiatal tanul náluk. Az utóbbi időben áramszolgáltatási ismereteket is elsajátítanak az általános villanyszerelés mellett. Ami a legfontosabb, hogy sokan az iskola elvégzése után is maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában