Miskolc

2019.08.18. 08:00

Robotépítés és drónreptetés

A Kós Károly Építőipari Szakgimnázium digitális alkotóműhelye a múlt héten gyerekzsivajtól volt hangos.

Bájer Máté

A szerszámgépek kezelését is elsajátíthatták a gyerekek

Fotó: Ádám János

A Miskolci Szakképzési Centrum idén nyáron hat alkalommal szervezett ötnapos napközis tábort általános iskolásoknak. A szakkörök keretén belül drónprogramozással, legórobot építésével foglalkoztatták a tanulókat, továbbá logikai és kreativitást igénylő játékos feladatokon keresztül tapasztalhatták meg az alkotás örömét a gyermekek. A tábor végén az általuk készített munkadarabokat haza is vihették emlékül.

Modern gépek

– A program a Szakképzés 4.0 stratégiában szerepel, amelynek lényege, hogy élményalapú pályaorientációs programokat kell szervezni. A gyerekek érdeklődését felkeltve olyan tartalmakat megmutatni, amik a jelenlegi korszerű műszaki pályákhoz kapcsolódnak – mondta Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja. A táborok ingyenesek, és napi háromszori étkezést is biztosítanak. Uniós támogatással valósult meg, pályázati projekt keretein belül. A szülők az interneten regisztrálhattak, a rendelkezésre álló 15 fős létszám egy délután alatt betelt. Kiss Gábor hozzátette, hogy szeretnék fenntartani hosszú távon ezt a programot, akkor is, ha nem lesz hozzá anyagi támogatás, mert van rá igény. Év közben is szeretnék felkeresni az általános iskolákat és akár egy napra vendégül látni egy osztályt, és megmutatni nekik a szakmák érdekességeit. A digitális műhelyükben állandó műhelymester dolgozik a fiatalokkal. A modern környezet, az élményalapú tanulás ennek a generációnak nagyon fontos. Már nem könyvből tanulnak, ez az, ami aktivizálja őket, megmozgatja a fantáziájukat – emelte ki a kancellár.

 

Göncfalvi Balázs műhelymester szerint a lényeg, hogy újból visszahozzák a régi technikai órákat, így a diákok megkedvelik a szakmákat, és kezelhetik a modern gépeket. Iskolaidőben is használják a digitális alkotóműhelyt, valamint tematikus szakkörök is vannak.

– Jelenleg repülőmodelleket építenek, majd robot­elektronikával fognak dolgozni – mondta a műhelymester. – A gyerekek nagyon jól érzik magukat, többen jelezték, hogy jövőre is szeretnének eljönni, ha lesz erre lehetőség.

Érdekli a technika

Felfedeztünk egy kislányt a sok fiú között, aki a testvérével együtt jött a táborba. Mezei Hanna szívesen jött, és nagyon jól érzi itt magát – mondta. Érdeklik a technikai dolgok. Ő 9 éves, a 11 éves testvérével, Sándorral együtt jöttek. Előfordult máskor is, hogy együtt voltak táborozni, és általában jól kijönnek egymással vagy néha nem. Eddig a távirányítós modellautózás tetszett neki a legjobban.

A csillogó barna szemű kisfiú, Szák Endre szívesen elmondta, hogy szülei hívták föl a figyelmét erre a lehetőségre, ami nagyon megtetszett neki. „Itt sok érdekes foglalatosság van. Éppen egy repülőgépmodellt építünk fából meg papírból. A repülő testét lézervágóval vágtuk ki, az nagyon érdekes volt” – mondta a 9 éves tanuló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában