Állatvilág

2019.08.13. 17:00

Óvjuk a huzattól őket!

A légkondicionálóra és a ventilátorra kedvenceink kifejezetten érzékenyek.

Detzky Anna

Dr. Gulya Angéla

Fotó: Vajda János

Ahogy mi emberek, úgy kisállataink is szenvednek a hőségtől, de a kánikulánál még veszélyesebb, hogyha hirtelen hőmérséklet-változásnak vannak kitéve – tudtuk meg a szakembertől.

– Napközben nagyon fel tud melegedni a bérházi lakás, ezért leginkább a bent maradó háziállatok kerülhetnek veszélybe. A nagyobb és a kisebb testűekre azonban más-más szabályok vonatkoznak. A rágcsálókat, madarakat például sötétítéssel, gyakori ivóvízcserével, az állat lábainak vizezésével és szellőztetéssel tudjuk óvni a forróság ellen. A légkondicionáló és a ventilátor használata viszont különös veszélyeket rejt magában. A huzatra a kisebb állatok kifejezetten érzékenyek, ezért a ketrecet, kalitkát vagy a terráriumot soha ne tegyük a légáramlat útjába. A kinti cicáknak pedig azzal segíthetünk, hogyha az általuk választott hűvös helyen, például a pincében biztosítjuk számukra, hogy ne maradjon állott a levegő, és néha beengedjük a kinti meleget – ajánlotta dr. Gulya Angéla praxisvezető állatorvos.

Figyeljünk a lihegésre!

Ha mégis megfázás vagy hő­guta alakul ki, sokat számít az időtényező.

– A hőguta jellemző tünete minden állatnál a fokozott zihálás. Ezt úgy vehetjük észre, hogy hevesen, nyitott szájjal veszi a levegőt. A legeslegfontosabb ilyenkor az azonnali hűtés, gyakori itatás és hogy minél gyorsabban eljussunk az állatorvosi rendelőbe, mert infúziót és hideg beöntést kell adni. A kutyákkal a déli sétáltatás vagy a bicikli mellett futtatás után fordulhat elő hőguta, vagy ha a kocsiban hagyják őket. A nyomott orrú típusok veszélyeztetettebbek, mert eleve nehezebben lélegeznek. Macskákkal szállítás közben lehet baj. Jó esetben, megfelelő beavatkozásnál, egy óra alatt rendeződhet az állatka szervezete, ellenkezőleg néhány óra után akár el is pusztulhat. A legkisebbek a legveszélyeztetettebbek – hangsúlyozta a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában