Felvételi 2019

2019.07.26. 10:00

Volt, aki örült, volt, aki nem, amikor nyilvánossá váltak a ponthatárok

A szerdán kihirdetett felsőoktatási ponthatárok sok fiatal jövőjére vannak hatással.

Bájer Máté

A Pont Ott Parti résztvevői a felsőoktatási ponthatárok bejelentésén Budapesten, az ELTE Lágymányosi Campusán

Forrás: MTI

Voltak, akik elégedetten pihenhettek le a kimerítő, várakozásban telt nap végén, míg másoknak újra kellett tervezni az eddigi elképzeléseiket. Összesen 112 034-en vártak visszajelzésre, ennyien adták be ugyanis a jelentkezésüket valamilyen felsőoktatási intézménybe. Az sms-ek megérkeztek, kiderült, hogy a felvételizők sikerrel vették-e az utolsó akadályt, vagy túlnőttek rajtuk a ponthatárok.

Azoknak sem kell csüggedniük, akiknek nem sikerült bekerülni a kiválasztott szakokra. Augusztus elején, az oktatásért felelős miniszter döntése alapján pótfelvételi eljárást hirdetnek. Akik jelentkeztek az általános eljárás során, de nem vették fel őket, vagy egyszerűen nem adtak be jelentkezést, még mindig találhatnak megfelelő egyetemet, főiskolát. Persze azok számára, akiknek nem sikerült, elkerülhetetlen, hogy néhány napig még kudarcként éljék meg a felvételit.

Nem úgy alakult…

„Hiába minden, nem sikerült túl jól az érettségim. Emelt történelmet is csináltam, mert úgy gondoltam, hogy képes vagyok egyszerre mindegyiken jól teljesíteni. Végül nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan elterveztem. Most keresem a lehetőségeket. El kell dönteni, hogyan legyen tovább” – mondta Tóth Ágnes.

Az öröm annál nagyobb volt ott, ahol tervek szerint alakult minden.

„Az Eszterházy Károly Egyetem gyógypedagógia szakára jelentkeztem levelező tagozatra. Kiskorom óta vigyázok gyerekekre, jól kijövök velük. Remélem, a képzés során a tanárok profi módon fogják átadni a tananyagot, valamint azt is, hogy sok új embert fogok megismerni az egyetemen. Tegnap nagyon izgultam. Bár a tavalyi pontok alapján is felvettek volna, féltem, hogy megemelik a ponthatárt és nem kerülök be. Nagy megkönnyebbülés volt, mikor megérkezett az sms” – osztotta meg velünk örömét Nagy Helga, a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium egykori tanulója.

Egyfajta mankó

Szép számmal akadtak olyanok is, akik már évek óta bizonyítanak a munka világában, és az új képzésre inkább egyfajta mankóként tekintenek.

„Jelenleg a számvitel világában kell a maximumot nyújtanom. A feladat nem könnyű, és az elmúlt évek tapasztalati azt mutatják, hogy felsőfokú szakirányú végzettség nélkül képtelenség a 100 százalékot hozni. A ranglétrán való feljebbjutásnak alapkövetelménye a diploma. Ezért döntöttem úgy, hogy 34 évesen a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán, egy teljesen új területen is végzettséget szerzek a már meglévő ügyviteli diplomám mellé” – indokolta döntését Kőhalmi Mónika, aki család­anyaként rugaszkodott neki az új megmérettetésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában