miskolctapolcai élményfürdő

2019.07.11. 20:00

Új strand nő a gödrökből

A földmunkákkal lassan végeznek, a felesleges földet lerakókba szállítják.

Tajthy Ákos

A földhegyek is eltűnnek lassan

Fotó: Ádám János

Negyvenezer köbméter földet termeltek eddig ki azokból a gödrökből, melyeknek helyén állnak majd a miskolctapolcai strand kettes ütemének új épületei. A dombbá nőtt földkupac túlnyomó részét a következő hónapokban elszállítják.

 

A nyolc beltéri és két kültéri medencét tartalmazó létesítményt tavasszal kezdték el építeni, jelenleg az alapozási munkálatokat végzi a kivitelező Peka-Bau 2000 Kft. A 2015-ben átadott első ütemmel szerves egységet alkotó új létesítmény 2020 végére készülhet el.

Több hatalmas gödör és egy tekintélyes méretű domb – a felületes nézelődőnek úgy tűnhet, mindössze ennyi változott a miskolctapolcai strand egykori gyermekmedencéinek helyén. A valóság ennél jóval összetettebb, a tavasszal kezdődött kivitelezés az ütemtervnek megfelelően halad, és igen jelentős munkafolyamatokkal végeztek az építkezésen dolgozó szakemberek – erről a Peka Bau 2000 Kft. főépítésvezetője beszélt lapunknak.

Öt majdani épületet alapoznak

Jedlicska Róbert elmondta, a földmunka kilencven–kilencvenöt százalékával már végeztek, jelenleg a majdani öt épület alapozását végzik.

– A jelenleg is üzemelő strand bejáratával szemben található az egyes épület, ennek már az alaplemezét is megöntöttük. Itt lesznek majd a jegypénztár, a shop, a dolgozói öltözők és a strand irodái is – mutatta Jedlicska Róbert.

– A kettes épület alaplemezét pedig most készítik – folytatja –, ebben a vendégöltözők és étterem kap majd helyet. A hármas, négyes és ötös épületekben pedig a pinceszinten a gépészet, a földfelszínen pedig a voltaképpeni élményfürdő kap majd helyet.

– Az ötös épületnél a cölöpözés, a másik kettőnél pedig szintén az alaplemez készítését végezzük, ezt követően válik egyre látványosabbá az építkezés, hiszen az épületek elkezdenek majd „kinőni” a földből – tette hozzá.

Elhordják a dombot

– Az épületekhez körülbelül ezerötszáz tonna betonacélt és tizenkétezer köbméter betont használunk majd fel – sorolta.

Majd’ negyvenezer köbméter földet termeltek ki a leendő épületek helyéről, melynek túlnyomó részét jelenleg az épülő strand mellett tárolják. A főépítésvezető elmondása szerint csak átmenetileg, a domb nagy részét elhordják majd lerakóhelyekre. Mindössze kilencezer köbméter marad a helyszínen, arra pedig az épületek melletti rézsűket fogják visszatölteni.

A beruházás alapkövét májusban tették le. A korszerű családi élményfürdőben nyolc beltéri és két kültéri medencét álmodtak meg a tervezők. Az új létesítmény szerves egységet alkot majd a strandfürdő 2015-ben átadott első ütemével. A strand a fejlesztésnek köszönhetően további 70–100 főnek ad majd munkát. A főépítésvezető elmondása szerint az új komplexumot 2020 végén adják majd át a megrendelő önkormányzat számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában