fejlesztések Nagybarcán

2019.07.28. 07:00

Új és megújult létesítmények

Megújult a konyha, de piacot és ravatalozót is építenek Nagybarcán.

Tajthy Ákos

Vadnai Zoltán polgármester mutatja az óvodában kialakított tornaszobát

Fotó: Ádám János

Ünnepélyes keretek között adták át az elmúlt héten Nagybarca megújult központi konyháját, valamint a helyi óvoda tornaszobáját. Ahogyan arról bő egy esztendeje lapunk is beszámolt, a település életében hiánypótló beruházást egy nyertes pályázatnak köszönhetően uniós és állami forrásból, mintegy százkilencmillió forintból valósíthatták meg. A beruházásra nagy szükség volt, hiszen komplex felújítás évtizedekkel ezelőtt történt. A tornaszoba pedig régi igénye volt az óvodának.

– A napokban érkezett meg a jogerős használatbavételi engedély is, így a szünet után már az új helyiségben tornázhatnak a gyerkőcök, és a konyhát is teljes kapacitással tudjuk üzemeltetni. Ráadásul a napokban újabb pályázatot nyertünk, így a vidékfejlesztési program részeként rövidesen a konyha eszközparkját is lecserélhetjük, tovább javítva ezzel az ott dolgozók munkakörülményeit és természetesen az ellátás színvonalát – mondta el Vadnai Zoltán, Nagybarca polgármestere.

Folytatják

A Magyar falu program pályázatainak köszönhetően az óvoda szigetelését, külső felújítását és tetejének cseréjét is tervezik, ezek a munkálatok ugyanis a korábbi beruházásba már nem fértek bele.

– Szeretnénk létesíteni egy minibölcsődét is, ugyanis az elmúlt években nőtt a gyermeklétszám Nagybarcán, a szülők részéről pedig egyre nagyobb az igény erre a szolgáltatásra. Bízunk benne, hogy ezzel kapcsolatos elképzeléseinket is támogatják majd – tette hozzá a településvezető.

Piac, rendelő, ravatalozó

A pályázati forrásokat egyébként okosan használja ki az észak-borsodi kistelepülés: ilyen módon elnyert forrás segítségével korszerűsíthetik az orvosi rendelő eszközpark­ját, napelemeket helyeznének fel a művelődési ház és a rendelőintézetnek otthont adó épület tetejére, sőt a helyi gazdaság fejlesztésére is bevonnák az állami és uniós pénzeket, mondta a polgármester. „Ennek részeként Bánhorvátiban egy hűtőház, nálunk pedig egy helyi piac létesülhetne, azok kiszolgálóegységeivel együtt.”

Végül, de nem utolsósorban, rövidesen a helyi temetőben is egy sokéves problémát oldhatnak meg.

– Jelenleg Nagybarca temetőjében nincsen ravatalozó, azonban most a helyi ország­gyűlési képviselő, Demeter Zoltán közbenjárására úgy tűnik, a kormány segítségével pótolhatjuk ezt a hiányt, a jövő évi költségvetés terhére biztosíthatnak majd erre forrást – tette hozzá Vadnai Zoltán.

Közösségépítő programok

Több közösségépítő rendezvényt is sikeres pályázatok segítségével tudtak megvalósítani Nagybarcán. Ezek keretein belül változatos nagy programokat és kifejezetten bizonyos rétegeknek, korosztályoknak szóló eseményeket valósítanak meg. A rendezvények nemcsak Nagybarca, hanem a környező települések kulturális és közösségi életét is színesítik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában