Nyugdíjasok

2019.07.20. 19:30

Felesleges nyugdíjasok?

Időközi tanácskozást tartott az Országos Nyugdíjas Parlament küldöttgyűlése.

Detzky Anna

Lukács-Pete Mária és Teszárovics Miklós

Forrás: ÉM

A harmadik alkalommal összehívott februári ülések megtartása óta eltelt idő sok olyan, a nyugdíjas társadalom számára nem kedvező változást hozott, amely Teszárovics Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének (NYÉSZ) elnöke szerint indokolta a küldöttgyűlés újabb tanácskozását. „Az eseményen megyei küldöttek vettek részt. Az alkalmon Lukács-Pete Mária, az ONYP megyei elnöke tájékoztatta a résztvevőket a korábbi állásfoglalásról. Lukács András pedig a megye lakosságának egészségügyi helyzetéről, amelyet Teszárovics Miklós előadása követett” – olvasható a NYÉSZ honlapján.

Létbizonytalanság

A szépkorúak kedvezőtlen megítélését igyekezett felülírni a NYÉSZ elnöke mondandójában.

„Ma öregnek lenni egyre nagyobb tehertétel. Nem elsősorban az életkorral együtt járó fizikai, lelki-mentális és néha szellemi egészségkárosodások vagy az anyagi megpróbáltatások miatt. Hanem azért, mert a jelenlegi társadalom könnyen lemond az idősek hordozta értékekről. Erősödik a nézet, hogy a nyugdíjasok feleslegesek. Ezt erősíti, hogy ma Magyarországon a szépkorúak létbiztonsága veszélyben van. Aggodalomra ad okot a nyugdíjrendszer állapota és a vita arról, hogy meddig finanszírozható a nyugdíjak kifizetése. Igazságtalan az inflációkövető nyugdíjemelési rendszer. Az alaptörvényből kikerült a társadalombiztosítás, ezért azzal sem lehet már számolni. Megszűnt az úgynevezett nyugdíjkassza, és a szociális ellátórendszer szintén nagyon drága” – sorolta Teszárovics Miklós.

Idősen is adóznak

Az idősek szerepvállalásának következtében növekednek nemzeti közösségünk javai.

„Az ország gazdálkodása szempontjából a nyugdíjasok csoportja alapvetően csak költségként jelenik meg. Ahhoz, hogy a társadalom tagjai reális képet kaphassanak a nyugdíjasok tényleges szerepvállalásáról, nem elég csak a pénzügyi szempontot kiemelni. Az ilyen egyoldalú kép nem felel meg a valóságnak, és tovább erősíti az előítéleteket. A fogyasztáshoz kötődő adók pedig mind­azokat terhelik, így a nyugdíjasokat is, akik belföldön költik el jövedelmüket, és ezen keresztül jelentős mértékű adót fizetnek. Ugyanez igaz a nyugdíj mellett munkát vállalók egyre nagyobb csoportjának személyi jövedelemadójára, ezenkívül az időseket is terhelő illeték vagy a gépjárműadó-fizetési kötelezettségekre” – olvasható az előadás összefoglalójában.

Javainkat örököltük

A nyugdíjasok segítségükkel és önkéntes munkájukkal értéket teremtenek.

– A jelenlegi nyugdíj-megállapítás alapja az egyén korábbi keresetének nem a bruttó, hanem a nettó értéke. Ez a gyakorlat azt jelenti, hogy a mai nyugdíjas minden hónapban úgy tesz eleget előírt közteherfizetési kötelezettségének, hogy tőle azt már központilag levonták a számára havonta esedékes nettó nyugdíjfolyósítás előtt. Emellett az idősek segítenek az unokák ellátásában, a rászorultak gondozásában, a háztartási feladatok elvégzésében, de gondolhatunk a közéleti fórumokon való aktivitásukra és a társadalmi rendezvényeken végzett önkéntes munkájukra is. A KSH adatai szerint a 65 éven felüli nők naponta 283 percet, a férfiak 166 percet fordítanak ezekre a tevékenységekre. Végezetül hozzájárulnak a jelenlegi aktív korosztály eredményességéhez az általuk örökül hagyott nemzeti vagyon nagyságával – mondta a NYÉSZ elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában