bicajos világ

2019.07.17. 09:30

EuroVelo: Európába vezető kerékpárút

Magyarországon három EuroVelo útvonal halad át.

Pap Gyula

Az egyik EuroVelo út

Forrás: ÉM

Az EuroVelo, teljes nevén az Európai Kerékpárút Hálózat a Európai Kerékpáros Szövetség (ECF) kezdeményezése egy egész Európát átszelő kerékpárút-hálózat kialakítására. Ezen utak teljes hossza több mint 60 ezer kilométer, melyből több mint 20 ezer kilométer már elkészült. Az EuroVelo utakat az egész kontinenst átszelő kerékpártúrákra tervezik a már meglévő kerékpárutak összekötésével. Természetesen ezeket az EuroVelo útvonalakat a helyi kerékpáros-forgalomban is igénybe lehet majd venni. Magyarországon három EuroVelo útvonal halad át: az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig futó EV6, a Tiszát követő EV11, illetve a legújabb, az egykori Vasfüggöny mentén húzódó EuroVelo 13.

Rengeteg látnivaló

Az EuroVelo 11 Magyarországot érintő szakasza körülbelül 450 kilométer hosszú. (Mivel a kerékpárút a Tisza-tó körül egymással párhuzamos nyomvonalakon fut, így az útvonal hossza függ attól, hogy melyik nyomvonalat járjuk be.) Az útvonal magyarországi szakasza azonos az Országos Területrendezési Tervben megállapított 4A Tiszamente kerékpárút útvonalával, így a nemzeti kerékpárút-hálózatban is kiemelt szerepet tölt be. Az útvonal Zemplénben több szakaszon is a megszűnt zempléni kisvasút töltését követi, Tokajtól Baksig pedig nagyrészt a Tisza árvízvédelmi töltésein, a közúti forgalomtól teljesen elkülönítve halad. A nyomvonal a Tisza-tónál kettéválik, és a tó mindkét oldalán végigfut.

Az EV11 magyarországi szakasza kiemelkedő természeti és kulturális látnivalókat érint. A Tokaji borvidék és a Tisza-tó (a Hortobágyi Nemzeti Park részeként) szerepel az UNESCO Világörökség listáján. Az útvonal érinti a Tisza-tó mellett a Kiskunsági Nemzeti Park (tőserdei Holt-Tisza) területét, illetve öt (Zempléni, Kesznyéteni, Hevesi Füves Puszták, Közép-tiszai és Pusztaszeri) tájvédelmi körzetet. Szintén az útvonal mellett található a Nemzeti Történeti Emlékpark. Az útvonal nagy része Magyarországon kiépített, illetve hosszabb szakaszokon kijelölt.

A legújabb útvonal

A Vasfüggöny nyomvonal az EuroVelo úthálózat legújabb 13. útvonala, amely Nyugat- és Kelet-Európa majdnem fél évszázados egykori megosztottságát szimbolizálja. Az útvonal magyarországi szakaszán számos látnivaló kapcsolódik valamilyen módon a Vasfüggöny emlékéhez. Magyarországon az út négy nemzeti parkon halad át, valamint átfedésben van 5 már meglévő kerékpárúttal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában